Professionele handelshuizen maken op grote schaal gebruik van kunstmatige intelligentie bij hun beursactiviteiten. Dat blijkt uit een onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) over zogeheten Handelaren voor eigen rekening (HERs), waar technologieblad AG Connect over schrijft.

Op zijn minst acht op de tien van dit type handelshuizen past volgens de AFM algoritmen toe die voorzien zijn van kunstmatige intelligentie. “Zo’n algoritme kan bijvoorbeeld het signaal geven dat de prijs omhoog gaat en dat gebruiken om een aandeel te verkopen of te kopen”, zegt AFM-datawetenschapper Rob Graumans tegen AG Connect.

In één klap tientallen miljoenen kwijt door AI

Toch kleven er ook nadelen aan deze vorm van beleggen. Beleggers verloren in 2021 tientallen miljoenen dollars, vanwege een foutje van de Amerikaanse bank Citigroup. De bank maakte een misser bij het invoeren van een transactie, waardoor het per ongeluk een te grote order op de financiële markten afschoot. Binnen enkele minuten kleurden alle beurzen in Europa donkerrood.

Ook vermoedt de AFM dat sommige op machine learning gebaseerde beleggingsalgoritmen te manipuleren zijn. Dit risico zou met name opspelen bij geavanceerde modellen. Hier spelen volgens AFM-toezichthouder Stefan de Dobbelaere “risico’s van vernuftige manieren van manipulatie en ‘samenzweren’ die mogelijk moeilijk voor mensen te bevatten zijn”. De AFM doet onderzoek naar misstanden in deze tak van sport, laat Graumans weten. “Wij krijgen als AFM veel data over transacties binnen. We zoeken daarin naar vreemde patronen.”

LEES HIER het uitgebreide interview op de website van AG Connect