Cryptomunten kregen donderdag flinke klappen te verwerken, in de nasleep van het nieuws dat de Amerikaanse cryptobank Silvergate zichzelf opheft vanwege grote financiële problemen.

De bitcoin zakte binnen 24 uur 8 procent, net als ether. Vrijdagochtend noteerde de bitcoin iets onder het niveau van 20.000 dollar. In februari noteerde de bitcoin nog op bijna 25.000 dollar.

Silvergate is een beursgenoteerde, reguliere Amerikaanse bank die zich onderscheidde doordat klanten ook cryptotegoeden bij de bank konden stallen. De bank is echter in de problemen gekomen en kon niet meer garanderen dat alle tegoeden van klanten opvraagbaar zijn. Sinds het omvallen van cryptobeurs FTX hebben klanten massaal cryptotegoeden opgevraagd bij Silvergate.

Het aandeel Silvergate Capital is in een week tijd in waarde gehalveerd. Woensdag gaf de bank aan zichzelf op te heffen en te werken aan een “gestructureerde afwikkeling”. Een soort zelf opgelegd faillissement dus.

Handelsbeurzen en andere cryptodienstverleners, waaronder de beurs Coinbase, hebben hun banden met Silvergate verbroken nadat ze afgelopen week waren ingelicht over de problemen bij de bank. Silvergate wil uiteindelijk wel proberen om alle klanttegoeden uit te betalen.

LEES OOK: Zakenbank Goldman Sachs gaat stilletjes gewoon door met crypto: hier liggen de echte kansen, volgens topstrateeg