Aandelenmarkten hebben in januari een vliegende start gemaakt. Maar beleggers moeten zich niet laten misleiden door het prille optimisme op de beurs. Het risico van een daling van de bedrijfswinsten is nog zeer groot, stelt topstrateeg Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley.

In een deze week gepubliceerd rapport geeft Wilson aan dat beleggers hopen op een zachte landing van de Amerikaanse economie. Verder putten ze hoop uit de heropening van China en dalende gasprijzen in Europa. Maar de bear market die in 2022 is begonnen, is nog niet voorbij. Wilson doelt hiermee op de periode van trendmatig dalende aandelenkoersen.

“De slotfase van een bear market zit vaak vol verrassingen. We zijn alert op misleidende signalen, zoals de eerdere opleving tussen oktober en december”, schrijft Wilson.

Hij waarschuwt dat beleggers zich ook dit keer niet moeten laten misleiden. “Kort gezegd: we zijn niet overtuigd door de recente rally, omdat er zulke sterke en overtuigende aanwijzingen zijn dat bedrijfswinsten onder druk komen te staan.”

Daling bedrijfswinsten bedreiging voor de beurs

Wilson wijst erop dat de analistenteams van Morgan Stanley in hun prognoses uitgaan van een forse daling van de bedrijfswinsten, ongeacht of de Amerikaanse economie in een recessie belandt.

De analisten van Morgan Stanley zitten met hun schatting fors onder de consensus op Wall Street. De laatste twee keer dat er zo'n sterke afwijking was tussen de consensus en de eigen schattingen, zakte de brede S&P 500-index uiteindelijk met respectievelijk 34 procent en 49 procent.

Wilson erkent dat de exacte schattingen van de bedrijfsanalisten van Morgan Stanley ernaast kunnen zitten, maar dat ze wat de richting betreft waarschijnlijk goed zitten.

Voor Amerikaanse bedrijven komt er een periode van krimpende winstmarges aan, omdat de kosten sneller stijgen dan de omzetten. Dit patroon is al in diverse sectoren zichtbaar, nog voordat er officieel sprake is van een recessie in de VS, aldus de beleggingsstrateeg.

"We staan aan het begin van een winstrecessie", schrijft Wilson. "Dat ondersteunt onze inschatting dat de S&P 500 richting nieuwe dieptepunten gaat. Daarmee kan de bear market aan het einde van dit kwartaal of in het tweede kwartaal worden afgesloten."

LEES OOK: Beleggers maken een grote fout: centrale banken gaan niet plots stoppen met renteverhogingen, waarschuwt een beleggingsstrateeg van BlackRock