De Verenigde Staten zitten waarschijnlijk pas op 5 juni zonder geld als er geen politiek akkoord komt over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Met die inschatting is minister van Financiën Janet Yellen vrijdag gekomen.

Dat geeft de Republikeinen en Democraten in het Congres iets meer tijd om een deal te bereiken. Eerder zei Yellen nog dat de overheid mogelijk rond 1 juni al niet meer genoeg geld zou hebben om alle rekeningen te betalen.

Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond laat nog altijd op zich wachten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde wel tijdens het komende lange weekeinde door te zullen werken om een akkoord te bereiken.

Als het niet tijdig lukt om overeenstemming te bereiken, kan dat wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. Een groot deel van de Amerikaanse overheid komt dan mogelijk ook stil te liggen.

Risico dat Amerikaanse overheid 92 miljard dollar aan betalingen niet kan doen

Yellen stelde vrijdag in een brief aan het Congres dat ze gekeken heeft naar de meest actuele financiële cijfers. Daaruit volgt dat haar ministerie in de eerste twee dagen van juni nog meer dan 130 miljard dollar aan geplande betalingen kan verrichten. Dat betreft onder meer sociale uitkeringen.

Voor de week van 5 juni staan er vervolgens nog betalingen voor een totaalbedrag van 92 miljard dollar in de planning. Volgens Yellen lukt het zonder een verhoging van het plafond niet om al dat nodige geld op te hoesten.

Dan heeft het land namelijk het maximale bedrag geleend dat het Congres toestaat, waarop deze instelling de lat weer wat moet verhogen. Dat is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. Inmiddels lijkt er wel voortgang te zitten in het overleg tussen beide partijen. Maar volgens de laatste berichten over de onderhandelingen verschillen ze op enkele belangrijke punten nog steeds met elkaar van mening.

LEES OOK: Het Witte Huis waarschuwt dat aandelen 45% kunnen dalen, als de VS wanbetaler wordt door de crisis rond het schuldenplafond