• Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank, heeft aandelenbeleggers de illusie ontnomen dat ze op korte termijn kunnen rekenen op een versoepeling van het monetaire beleid.
  • Ook bij de Europese Centrale Bank gaan er nu stemmen op om bestrijding van de inflatie prioriteit te geven met een serieuze verhoging van de rente.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem wijzen erop dat beurzen dicht bij een belangrijk kantelpunt zitten, dat kan uitmonden in een hervatting van de dalende trend.

ANALYSE – Financiële markten keken vrijdag reikhalzend uit naar de toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank over het rentebeleid. De boodschap was vrij kort en duidelijk: de huidige inflatie mag niet verankerd raken in de economie. De rente gaat daarom verder omhoog en blijft ook langer hoog.

Powell erkende dat dit in economisch opzicht “enige pijn” met zich mee zal brengen. Het beteugelen van de inflatie lijkt daarmee voorlopig voorrang te krijgen, ook al gaat dat ten koste van de economische groei. Het idee dat de Amerikaanse economie een ‘zachte landing’ gaat maken, komt daarmee ter discussie te staan.

Powell benadrukte dat te vroeg stoppen of versoepelen van het monetaire beleid in de strijd tegen de inflatie in het verleden niet goed heeft gewerkt. Een omslagpunt waarbij rentes in de VS niet verder worden verhoogd of zelfs weer dalen, ligt daarmee wellicht verder weg dan aandelenbeleggers hadden gehoopt.

De deur voor minder agressieve renteverhogingen na september staat hiermee overigens nog wel open. De omvang van de Amerikaanse renteverhoging in september zal afhangen van de economische data en er wordt nog steeds gerekend op een renteverhoging van 0,5 tot 0,75 procentpunt.

De standvastigheid van Powell viel niet goed op aandelenmarkten, waar koersen vrijdag fors daalden. Dat is niet heel gek, gelet op het enthousiasme waarmee aandelen recentelijk zijn gekocht in de hoop op een juist wat milder gestemde centrale bank.

Nu de toon en te varen koers vanuit de VS duidelijk is, wordt de vraag: wat gaat de Europese Centrale Bank doen de komende maanden?

Energiecrisis in Europa verergert, inflatie torenhoog

De positie van de Europese Centrale Bank is niet te benijden, gelet op enerzijds het zwakke economische beeld en aan de andere kant de huidige energiecrisis die de hoge inflatie aanwakkert.

Wat betreft de energiecrisis worden er voor gas en stroom momenteel wekelijks nieuwe recordprijzen geboden. Dit vergroot de druk op de Europese leiders om met een oplossing te komen. We zien we links en rechts steeds meer oproepen voor prijsplafonds, rantsoenering of staatssteun.

Al met al suggereren deze ontwikkelingen dat de geschatte inflatie in Europa voor het vierde kwartaal mogelijk nog heftiger zal worden dan reeds aangenomen. Dit kan leiden tot een nog diepere economische terugval, vooral als bedrijven de productie 'vrijwillig' stopzetten of omdat ze daartoe worden gedwongen vanwege de energiecrisis.

Ook al is het monetaire beleid in een dergelijke situatie redelijk machteloos, in de zin dat hogere rentes het energietekort niet oplossen, toch blijven centrale bankiers wel discussiëren over de waarde (of schade) van extra renteverhogingen.

De consensus voor september ligt op een verhoging van de beleidsrente van de ECB met 0,25 tot 0,5 procentpunt, maar president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleitte vrijdag al voor een renteverhoging richting de 0,75 procentpunt.

Het lijkt er dus sterk op dat de ECB in navolging van de Federal Reserve eveneens daadkrachtiger wil overkomen bij de inflatiebestrijding. Daarmee hebben de twee grote centrale banken aandelenbeleggers de komende tijd weinig steun te bieden in de vorm van monetaire ontspanning.

Kortom, de geldkraan van westerse centrale banken staat even niet open en dat is toch echt wennen voor aandelenbeleggers die jarenlang gewend zijn geraakt aan monetaire steun in de vorm van goedkoop geld voor de beurs.

Gelet op de economische groeivertraging verwachten we bovendien dat aandelenanalisten de verwachtingen voor bedrijfswinsten binnenkort toch versneld neerwaarts moeten bijstellen. De relatief sterke bedrijfscijfers van het tweede kwartaal vormden één van de belangrijke pijlers van de recente zomerrally. De ontwikkeling van de bedrijfswinsten zal de komende tijd daarom een belangrijke rol gaan spelen.

Vervolg dalende trend op de beurs aanstaande? Let op 4.000 punten voor S&P 500

Van het bovenstaande word je uiteraard niet vrolijk. De vraag rijst dan ook of de dalende trend op de aandelenmarkt van de eerste helft van 2022 een vervolg krijgt.

Wij gebruiken hieronder dezelfde grafiek voor de brede, Amerikaanse S&P 500-index als in onze bijdrage van afgelopen week. Daarin hebben we een toelichting gegeven van de spanning tussen de ontwikkeling van het 200-daags koersgemiddelde (rode lijn waar momenteel weerstand ligt) en aan de andere kant het 50-daags koersgemiddelde (groene lijn).

Inmiddels is de verwachting van een week geleden dat de koers van de S&P 500 zou gaan dalen richting de groene lijn, versterkt door de ontwikkelingen van deze week.

Een lagere top is gezet en het wordt belangrijk voor de S&P 500-index om rond het niveau van de grofweg 4.000 punten een lijn in het zand te trekken. Dit om zwaardere koersdalingen te voorkomen.

Pas als dat lukt en er een mogelijke hogere bodem wordt gevormd, verbetert het technische beeld enigszins. Let wel, als dat niet lukt, verzwakt het technische beeld opnieuw significant. Dit vergroot dan de kans dat de dalende trend een verder vervolg krijgt. De bodems van juni zijn dan niet een onrealistische eerste halte.  

Zoals vorige week gezegd: het niveau van 4.000 punten wordt op de korte termijn van groot belang voor de S&P 500-index.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.