Aandelenmarkten gedragen zich sinds een week onrustiger, na een sterke opmars die in maart werd ingezet.

Het is goed mogelijk dat beurzen de komende maanden zo’n 10 procent terugvallen, stellen analisten Eddy Markus en Andy Langenkamp van ICC Research.

Politieke onrust in de VS, een heropleving van de coronapandemie en het uitblijven van nieuwe steunpakketten kunnen katalysatoren vormen voor een terugval van de beurs.

Aandelenbeurzen tonen zich sinds een week wat onrustiger. De opmars die sinds medio maart is ingezet lijkt te haperen. In de komende maanden is een wat stevigere beursdaling van ruim 10 procent goed mogelijk, betogen econoom Eddy Markus en strategisch analist Andy Langekamp van ICC Research in een vrijdag verschenen rapport.

Diverse analisten wijzen er al geruime tijd op dat de opmars van beurzen in de afgelopen maanden in schril contrast staat met de coronacrisis die voor een diepe recessie zorgt.

Daar komt bij dat het beursherstel eigenlijk vrijwel alleen wordt gedragen door een beperkte aantal populaire techaandelen. In de VS zijn dat vooral Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet en Facebook.

Intussen zijn de koers-winstverhoudingen sterk opgelopen. Beleggers betalen inmiddels gemiddeld bijna 30 keer de winst voor de Amerikaanse S&P-500 index.

Optimisten wijzen erop dat de bereidheid van centrale banken om steeds maar weer gratis geld in het financiële systeem te pompen, beurzen zal blijven ondersteunen.

Maar de door centrale banken aangezwengelde beurseuforie lijkt op de korte termijn wat af te nemen.

Grote vraag voor veel beursanalisten is wat er de komende twee maanden gebeurt, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november.

Lees ook: Gezonde correctie of krijgt de beurs hardere klappen?

In het rapport van ICC Research noemen analisten Langenkamp en Markus drie zaken die als katalysator kunnen fungeren voor een wat zwaardere beursdaling op de korte termijn.


1. Amerikaanse verkiezingen: uitslag met klein verschil kan politieke turbulentie vergroten

Waar het er in de zomer nog op leek dat de Democraat Joe Biden met een ruime marge kon winnen van Donald Trump, lijkt het toch weer spannender te worden in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Als er sprake is van een zeer klein verschil bij de verkiezingsuitslag, ongeacht of Biden of Trump wint, is de kans groot dat er flinke politieke turbulentie ontstaat in de VS.

Het politieke klimaat in de Verenigde Staten is dermate gepolariseerd geraakt dat aanhangers van de verliezende kandidaat zich mogelijk niet zo maar neerleggen bij de uitslag. "In het ergste geval breken onlusten uit en ontstaat een diepe politieke crisis", aldus Langenkamp en Markus. En politieke chaos is iets waar financiële markten niet op zitten te wachten.


2. Een heropleving van de coronapandemie

Met de herfst in aantocht is het overal in de wereld spannend wat betreft een heropleving van het coronavirus. Voor een werkend vaccin dat op grote schaal gedistribueerd kan worden, zullen we sowieso nog wat langer moeten wachten.

"Wellicht dat door onder andere de betere hygiëne van mensen en de social distancing regels die nog vrijwel overal van kracht zijn, het griepseizoen wel heel erg meevalt en dat we niet de gevreesde dubbelklap krijgen van griep en corona. Maar dat neemt niet weg dat we in veel landen een tweede golf zien of het doortrekken van de eerste golf, zoals onder meer in Spanje en India", aldus de analisten van ICC Research.


3. Overheden wachten met nieuwe miljardeninjecties voor de economie

De afgelopen maanden hebben centrale banken en overheden met duizenden miljarden gesmeten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Nieuwe stimuleringsmaatregelen lijken op korte termijn, in ieder geval wat betreft de fiscale pakketten, minder grootschalig te worden doorgevoerd. "Met name in Amerika – maar bijvoorbeeld ook in Mexico - haperen de politieke inspanningen om een volgend steunpakket in de steigers te zetten", aldus Markus en Langenkamp.

De conclusie is dat, in combinatie met technische koerssignalen op de beurs, een verdere daling van aandelenkoersen goed mogelijk is. Een daling van de brede Amerikaanse S&P 500-index "onder de 3.000 en mogelijk zelfs naar 2.900", lijkt ICC Research goed mogelijk.

Dit zou neerkomen op een klap van ruim 10 procent vanaf het huidige beursniveau. Daarbij is het zo dat, als de Amerikaanse beurzen een tik krijgen, beurzen in Europa en Azië doorgaans ook wegzakken.

LEES OOK: De koers van het aandeel Tesla is een ‘gigantisch kaartenhuis’ dat op instorten staat, zegt een ervaren beursstrateeg