• De brede Amerikaanse S&P 500-index zou nog eens 10 procent extra kunnen dalen.
  • Van belang hierbij is een specifiek technisch steunniveau, zegt analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.
  • Als de S&P 500 onder het steunniveau van rond de 4.550 punten zakt, kan de index verder dalen naar 4.200 punten.
  • Lees ook: Correctie bij techaandelen is serieus: dit zegt de grafiek van de Nasdaq

De brede Amerikaanse S&P 500-index loopt het risico om een extra daling van 10 procent voor de kiezen te krijgen, na de moeizame start van 2022.

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies wijst in een analyse op het belang van het steunniveau van rond de 4.550 punten voor de korte termijn. Daar moet de S&P 500 boven blijven om meer schade te voorkomen. Als de brede beursindex onder dit niveau zakt, ligt een verdere daling richting de 4.200 punten in de lijn der verwachting.

De steunlijn die net onder de 4.450 punten ligt, is in de grafiek hieronder aangegeven met de dikke, zwarte horizontale lijn.

S&P 500 chart
Stockcharts.com

"Dit vraagt om risicomanagement voor beleggers waarbij het verstandig wordt om neerwaartse bescherming in te bouwen", schrijft Stockton in een dinsdag verschenen rapport.

Dinsdag daalden Amerikaanse beurzen over een breed front, waarbij de S&P 500 bijna 2 procent lager sloot op 4.577 punten.

Mocht de S&P 500 terugzakken tot het niveau van 4.200 punten, dan zou dat een daling van 13 procent zijn ten opzichte van de recordstand van 4 januari.

Op zich is zo'n correctie niet ongewoon. Uitzonderlijk is vooral dat de beurs in 2021 in een vrijwel rechte lijn omhoog is gegaan, zonder noemenswaardige correcties.

Techsector onder druk op de beurs

De neerwaartse druk op aandelen komt onder meer vanuit de technologiesector. Beleggers maken zich zorgen om renteverhogingen in de VS. Dat maakt aandelen relatief minder aantrekkelijk tegenover minder risicovolle vastrentende waarden.

Voor technologiefondsen die investeren in toekomstige groei geldt specifiek dat ze baat hebben bij goedkope financiering van hun investeringen. Dat maakt ze relatief gevoelig voor rentestijgingen.

De technologie gerelateerde Nasdaq 100 index nadert innmiddels het zogenoemde 200-daags koersgemiddelde en is vanaf het recordniveau van eind vorig jaar 8 procent gedaald.

De bredere technologie-index Nasdaq Composite zakte dinsdag met bijna 3 procent en is volgens Stockton onder een belangrijk steunniveau van 15.575 punten beland.

De technisch analist wijst erop dat het voor de Nasdaq Composite nu de vraag is of er nog twee dagen met slotstanden onder het genoemde steunniveau volgen. Als dat zo is, neemt de kans fors toe dat de Nasdaq Composite verder daalt richting de 14.400 punten in de komende zes tot acht weken.

"Het momentum voor de korte termijn is verzwakt en de grote techfondsen (FAANG+M) hebben niet gereageerd op signalen dat ze 'oversold' zijn", aldus Stockton.

LEES OOK: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd