• De legendarische belegger Jeremy Grantham vindt dat het aandeel Tesla overgewaardeerd is.
  • De hoofdstrateeg van vermogensbeheerder GMO spreekt van een enorme zeepbel op de financiële markten en voorspelt een beurscrash van historische proporties.
  • Grantham vindt verder dat de Amerikaanse centrale bank een gevaarlijk beleid voert met goedkoop geld en waarschuwt beleggers om de inflatie niet te negeren.
  • Lees ook: Beurs kan richting jaarslot extra zetje krijgen door speculatie op de optiemarkt: let op techaandelen

Het aandeel Tesla is een zeepbel. De maker van elektrische voertuigen maakt geen enkele kans om aan de enorme verwachtingen van beleggers te voldoen. En dat is niet het enige: een grote beurscrash zit er nog altijd aan te komen.

Was getekend: Jeremy Grantham, topbelegger en expert op het gebied van financiële zeepbellen bij vermogensbeheerder GMO.

Afgelopen vrijdag herhaalde Grantham in een interview met persbureau Bloomberg zijn waarschuwingen omtrent de gevaren van inflatie en het lakse beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Hier zijn de 7 beste uitspraken van Grantham uit het interview:

1.”De marktwaarde van Tesla gaat ervan uit dat het bedrijf niet alleen super succesvol zal zijn, maar nog vele malen succesvoller dan de FAANG-bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet), die tot de meest succesvolle bedrijven uit de geschiedenis van het kapitalisme behoren. Dat is veel gevraagd.” – Grantham merkte op dat Tesla wordt verhandeld tegen een veelvoud van de koers-omzetverhouding van Facebook, Amazon en andere techgiganten.

2. "Alle grote autofabrikanten - Mercedes, BMW, Volkswagen - zijn bezig met het opschalen van de productie van elektrische voertuigen. Tesla krijgt serieuze concurrentie. Het zal onmogelijk zijn om aan de verwachtingen te voldoen die het huidige waarderingsniveau veronderstelt." - Grantham gaf aan dat het aandeel Tesla een zeepbel is.

3. "Het idee dat de beurskoersen nooit zullen dalen en dat je alleen maar hoeft te kopen, wordt momenteel meer geaccepteerd dan ooit tevoren. Als de daling komt, zal die misschien groter zijn dan alles wat er eerder in de Amerikaanse geschiedenis is voorgekomen." - Grantham waarschuwde dat beleggers dezer dagen meer blind optimistisch zijn dan in de periode voorafgaand aan de grote beurscrash van 1929 of tijdens de tech- en huizenbubbels.

4."Dit is de eerste keer dat inflatie wordt genegeerd, terwijl dat de voornaamste voorspellende indicator van een daling op beurs is sinds 1925. Periodes van stijgende beurskoersen zijn steevast gepaard gegaan met een lage inflatie. Om de huidige situatie te verklaren, moet je de hogere inflatie als het ware voor 100 procent negeren, en dat is heel opmerkelijk. Zoiets hebben we nog nooit gezien."

5. "De Amerikaanse centrale bank heeft consistent gefaald, sinds het vertrek van Paul Volcker [voorzitter van de Federal Reserve tussen 1979 en 1987 red.], die briljant was. Zijn opvolgers hebben een reeks echt gevaarlijke zeepellen op de financiële markten gecreëerd. Het beleid was té ruim voorafgaand aan 2000 [toen de dotcomzeepbel knapte, red.], en bleef te ruim halverwege de jaren 2000 [voorafgaand aan de kredietcrisis van 2008, red.], en hebben ze ervan geleerd? Absoluut niet."

6. "Hadden de centrale banken zoveel geld moeten rondstrooien, zodat het naar de beurs stroomt en meme-aandelen creëert? Neem de gekte rond het aandeel Avis, dat op één dag verdrievoudigde. Avis zei in reactie op het nieuws over de aankoop van Tesla's door verhuurbedrijf Herz, 'hé jongens, wij gaan ook elektrische auto's inkopen', en boem, het verdriedubbelt." -Grantham ging in op het beleid van centrale banken die in zijn optiek onverantwoorde speculatie aanwakkeren.

7. "Wat er nu gebeurt is extremer dan de situatie in 1929, als je kijkt naar de schaal en de waarde van de beurs, ook als we rekening houden met de grootte van de economie."

Lees meer over beleggen:

  1. Beurs kan richting jaarslot extra zetje krijgen door speculatie op de optiemarkt: let op techaandelen
  2. Musk verkocht meer Tesla-aandelen dan eerder gedacht: opbrengst bijna 7 miljard dollar blijkt uit officiële documenten
  3. Een beursveteraan op Wall Street met 48 jaar ervaring denkt dat de S&P 500 komende maanden nog dik 10% klimt… maar dan volgt een megacrash van 80%