• Bestuurders van bioscoopketen AMC Entertainment hebben donderdag flink gecasht.
  • Ze verkochten voor 8 miljoen dollar aan aandelen en profiteerden daarmee van de snel opgelopen koers van het ‘meme-aandeel’.
  • Onlangs nog had AMC-topman Adem Aron gezegd geen van zijn aandelen te zullen verkopen.

Bestuurders van bioscoopketen AMC Entertainment hebben donderdag voor 8 miljoen dollar aan aandelen van de onderneming verkocht.

Daarmee profiteerden ze van de snel opgelopen koers van het populaire ‘meme-aandeel’ op Wall Street. Het aandeel won afgelopen week 83 procent aan waarde.

Lees ook: Meme-aandelen GameStop en AMC krijgen weer steun van de Reddit-meute met koerssprongen tot 20%

AMC is een zogeheten Reddit-aandeel, vernoemd naar internetforum Reddit waar de beleggers elkaar ertoe aanzetten massaal bepaalde stukken op te kopen.

Kleine particuliere beleggers zetten de beurswaarde van het bedrijf eerder dit jaar ook al fors hoger en zadelden daardoor professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, op met forse verliezen.

Lees ook: De nieuwe ‘GameStop’: kleine speculanten stuwen koers bioscoopketen AMC flink op – grote hedgefondsen schrijven een verlies van $618 miljoen in 1 dag

Verkoop gaat in tegen eerdere uitspraak

Twee leden van de raad van bestuur en vier leidinggevenden van AMC, waaronder het hoofd personeelszaken, grepen de recente koerssprong van het aandeel aan om hun effecten te verzilveren.

Topman Adem Aron van AMC zei onlangs nog geen van zijn aandelen te zullen verkopen. Hij heeft zijn fortuin verbonden aan het succes van het bedrijf.

AMC haalde eerder deze week 800 miljoen dollar op met de verkoop van nieuwe aandelen. Ook daarbij werd geprofiteerd van de hard opgelopen koers van de onderneming.

LEES OOK: Hoe een werkloze daghandelaar die verkeerd gokte met GameStop en dogecoin opgescheept raakte met 20 miljard ASS Coins (die niet veel waard zijn)