Ondanks een lichte daling op de wereldranglijst van paspoorten scoort een Nederlands paspoort hoog op de jaarlijkse Passport Index van het Britse Henley & Partners. Met een Nederlands paspoort kun je zonder visum naar 185 bestemmingen reizen; het staat daarmee op een gedeelde zevende plaats.

Japan voert de internationale ranglijst van paspoorten, die dinsdag is verschenen, voor het derde jaar op rij aan. Een Japans paspoort biedt visumvrije toegang tot 191 bestemmingen. Singapore staat op de tweede plaats, met visumvrije toegang tot 190 bestemmingen. Zuid-Korea en Duitsland delen de derde plaats, met 189, blijkt uit het onderzoek.

Volgens de auteurs van de jaarlijkse inventarisatie, op basis van gegevens van de International Air Transport Association (IATA), hebben de Aziatische landen een stevige voorsprong ontwikkeld op de wereldranglijst van sterkste paspoorten. Dat heeft volgens hen te maken met enthousiasme van de betrokken landen voor open handelsverdragen.

“De dominantie van Aziatische landen op de topposities is een duidelijk argument voor de voordelen van een beleid voor open deuren en de invoering van handelsverdragen met wederzijdse voordelen”, zegt Christian Kaelin, voorzitter van Henley & Partners en bedenker van de passport index, in een verklaring. Landen die internationale mobiliteit omarmen doen het volgens hem goed. “Hun burgers profiteren van steeds sterkere paspoorten en een reeks voordelen die dat met zich meebrengt.”

Beste paspoort: Nederland daalt twee plaatsen

Hoewel Nederland stevig in de top tien staat, is het Nederlandse paspoort twee plaatsen gedaald ten opzichte van de afgelopen twee jaar, toen het een vijfde plaats innam. Van 2011 tot en met 2015 stond het Nederlandse paspoort zelfs op de derde plaats, de twee jaar daarna op de vierde plek. Nederland deelt de zevende plaats met Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Ierland. Nederlandse paspoorthouders hebben voor 41 bestemmingen een visum nodig.

Behalve de drie Aziatische landen aan de top scoren acht Europese landen hoger dan Nederland. Dat heeft voornamelijk te maken met toegang tot Turkije en Vietnam. Europese landen die hoger scoren dan Nederland, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken en Zweden, bieden volgens Henley visumvrije toegang tot die twee landen. Paspoorthouders uit Duitsland, Spanje, Italië en Finland mogen bovendien Pakistan in zonder visum.

Het Duitse paspoort biedt daarnaast visumvrije toegang tot Myanmar. Hoewel dat ook geldt voor Spaanse en Italiaanse paspoorten, hebben inwoners van die landen, in tegenstelling tot Duitsland, wel een visum nodig voor Mongolië. Daarom eindigt Duitsland van alle Europese landen het hoogst (ook houders van een Nederlands paspoort kunnen zonder visum naar Mongolië).

Opvallend is volgens de samenstellers de daling op de ranglijst van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Die landen, die de lijst in 2015 nog aanvoerden, staan nu op een gedeelde achtste plaats. Britten en Amerikanen hebben voor 42 bestemmingen een visum nodig.

Verenigde Arabische Emiraten sterkste stijger

Anderzijds zijn de Verenigde Arabische Emiraten de grootste stijger op de ranglijst. Dat land staat op de achttiende plaats, een stijging van 47 plaatsen in de afgelopen tien jaar.

Onderaan de lijst staan Libië, Jemen, Pakistan, Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan. Een paspoort van hekkensluiter Afghanistan biedt visumvrije toegang tot slechts 26 bestemmingen, concludeert Henley & Partners. Dat zijn vooral Afrikaanse landen en eilandnaties in Oceanië, Azië en het Caraibisch Gebied.

LEES OOK: Deze 9 dingen over vliegen weet je waarschijnlijk nog niet