De nieuwe top-20 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld van luchtvaartadviesbureau Skytrax is bekend. Qatar Airways staat voor de zevende keer op de eerste plek van de gezaghebbende lijst en KLM vindt zich terug op de zeventiende plek.

De lijst is opgesteld op basis van enquêtes onder passagiers en is volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Skytrax “onafhankelijk en onpartijdig”. Aan reizigers werd gevraagd hun oordeel te geven over onder meer klantenservice en comfort en over hoe schoon de vliegtuigen zijn. Er zijn meer dan 350 luchtvaartmaatschappijen meegenomen in het onderzoek. 

CEO Akbar Al Baker van Qatar Airways zegt dat de titel ‘beste luchtvaartmaatschappij van de wereld’ altijd het doel is geweest van zijn bedrijf. Maar om “voor de zevende keer te winnen en daarnaast nog drie andere awards te krijgen is een eerbetoon aan al het harde werk van ons ongelooflijke personeel”.

Qatar kreeg behalve de totaaloverwinning ook prijzen voor de ‘beste business class van de wereld’, de ‘beste business class-stoelen’ en het ‘beste business class-eten’.

Singapore Airlines en Emirates staan achter Qatar Airways respectievelijk tweede en derde op de lijst, waarbij Singapore ook de prijs krijgt voor het 'beste cabinepersoneel'.

Lees ook: Ik hou niet van vliegen, maar de business class van Emirates veranderde mijn mening

KLM zakte ten opzichte van vorig jaar een plaatsje, maar staat nog altijd wel op de 17e plek.

Dit is de volledige top-20 van Skytrax, waar opvallend genoeg geen enkele Amerikaanse luchtvaartmaatschappij op staat, terwijl er wel massaal gevlogen wordt in de VS.

20. Vistara

NOAH SEELAM / AFP) (Photo by NOAH SEELAM/AFP via Getty Images

Het in India gevestigde Vistara voert vele binnenlandse vluchten uit, maar vliegt ook internationale routes in Azië, Europa en het Midden-Oosten.

19. Virgin Atlantic

Foto: Robert Smith/Getty Images

Het in Londen gevestigde Virgin Atlantic is gespecialiseerd in langeafstandsvluchten van en naar Noord-Amerika, de Cariben, Afrika en Azië.

18. EVA Air

Foto: Huy Thoai/Shutterstock

EVA Air is een Taiwanese luchtvaartmaatschappij die vliegt in Zuidoost-Azië en van en naar Australië, Europa, Canada en de VS.

17. KLM

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Getty Images

Het Nederlandse KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij die nog altijd onder dezelfde naam opereert. KLM voert internationale vluchten uit van en naar Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en binnen Europa. 

16. Cathay Pacific

Foto: Phuong D. Nguyen/Shutterstock

Het in Hongkong gevestigde Cathay Pacific vliegt op bestemmingen in Azië, Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.

15. Lufthansa

Foto: Lufthansa

Lufthansa is de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland en een van de grootste van Europa. Onlangs kondigde de maatschappij de terugkeer aan van de Airbus 380. Lufthansa vliegt op vele bestemmingen in eigen land, de rest van Europa, Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Afrika.

14. Hainan Airlines

Foto: TonyV3112/Shutterstock

Het Chinese Hainan Airlines is gevestigd in Haikou en een van de grootste maatschappijen van China. Hainan vliegt op Aziatische, Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen.

13. China Southern Airlines

Foto: Angel DiBilio/Shutterstock.com

China Southern Airlines is wat passagiersaantallen betreft de grootste luchtvaartmaatschappij van China en bedient steden in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Europa, Noord-Amerika en Australië.

12. Etihad Airways

Foto: Etihad Airways

Het in Abu Dhabi gevestigde Etihad Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, met een uitgebreid netwerk in het Midden-Oosten en routes naar Azië, Australië, Afrika, Europa en Noord-Amerika.

11. British Airways

Foto: Jonathan Brady/Getty Images

British Airways valt net buiten de top-10 en voert vluchten uit binnen het Verenigd Koninkrijk en internationale bestemmingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië.

10. Swiss International Air Lines

Foto: Conny Pokorny/Shutterstock

Swiss International Air Lines, ook bekend als SWISS, is de nationale luchtvaartmaatschappij van Zwitserland en maakt onderdeel uit van de Lufthansa Group. De maatschappij vliegt op Azië, Noord-Amerika en Afrika.

9. Korean Air

Foto: Philip Pilosian/Shutterstock.com

Het in Seoul gevestigde Korean Air is de nationale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea. De vrachttak van het bedrijf – Korean Air Cargo – is een van de grootste van de wereld. Onlangs is de maatschappij weer tussen Seoul en New York gaan vliegen met de Airbus A380.

8. Air France

Foto: Bodo Marks/dpa

De Franse nationale luchtvaartmaatschappij Air France vliegt vanuit zijn basis in Parijs naar bestemmingen in Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika.

7. Turkish Airlines

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Turkish Airlines is gevestigd in Istanbul en vliegt op bestemmingen in Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika.

6. Japan Airlines

Foto: Markus Mainka/Shutterstock

Het in Tokio gevestigde Japan Airlines, ook bekend als JAL, is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die investeert in het supersonische passagiersvliegtuig Boom Overture. Het bedrijf wil zijn internationale netwerk verder uitbreiden.

5. Qantas Airways

Foto: Toshi K/Shutterstock

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vliegt op Nieuw-Zeeland, Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Zuid-Afrika. De maatschappij staat bekend om de veiligheid en om het ambitieuze Project Sunrise, dat passagiers rechtstreeks van Sydney naar Londen en New York gaat vliegen en vice versa.

4. All Nippon Airways

Foto: Hit1912/Shutterstock

Het Japanse All Nippon Airways, ook wel bekend als ANA, is een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Japan. All Nippon heeft een uitgebreid binnen- en buitenlands netwerk.

3. Emirates

Foto: Arnold Aaron/Shutterstock.com

Het in Dubai gevestigde Emirates heeft de meeste Airbus A380-toestellen ter wereld en is de nationale maatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Emirates vliegt op tientallen steden in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het zuiden van de Pacific.

2. Singapore Airlines

Foto: KITTIKUN YOKSAP/Shutterstock

De nationale luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines voert momenteel de langste vlucht ter wereld uit: de 19 uur durende vlucht tussen New York-JFK en Singapore.

1. Qatar Airways

Foto: EPA/Richard Wainwright

Het in Doha gevestigde Qatar Airways is volgens de uitgebreide enquête van Skytrax de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De maatschappij bezit die titel sinds 2019 onafgebroken en de overwinning van dit jaar is in totaal de zevende. Met zijn luxe aanbod zoals de Q-Suite, zijn vriendelijke cabinepersoneel en betrouwbare dienstverlening, blijft Qatar indruk maken op klanten.

LEES OOK: Zo ziet het intensieve programma van 4 maanden voor steward of stewardess eruit bij Singapore Airlines, een van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld