De top honderd beste vliegvelden van 2022 is bekend. Met een mooie verrassing voor Schiphol, dat ondanks alle huidige reisproblemen de vijftiende plaats op de lijst van luchtvaartadviesbureau SkyTrax heeft behaald.

Skytrax onthulde de lijst vorige week op de jaarlijkse World Airports Awards. Vliegvelden in Europa en Azië domineren in de top honderd, die het resultaat is van enquêtes onder reizigers tussen september 2021 en mei 2022. Omdat de problemen op Schiphol pas eind april begonnnen, komt de luchthaven er dus goed vanaf.

Volgens Skytrax zijn de enquetes, die gehouden zijn over 550 internationale vliegvelden, de “kwaliteitsbenchmark voor de hele wereldwijde luchthavenindustrie” en zijn ze geheel “onafhankelijk van enige controle, invloed of inbreng van vlieghavens” uitgevoerd.

Reizigers werden door Skytrax gevraagd om hun mening over onder andere de layout van terminals, het comfort van de vliegvelden, de onboarding-ervaring, de beschikbaarheid van WiFi, de selectie restaurants, de winkels ter plaatse en de interacties met het luchthavenpersoneel.

Voor het tweede jaar op rij staat het Hamad International Airport in Doha op de eerste plaats. Vorig jaar stootte het de toen achtjarige kampioen van de troon, het Changi International Airport in Singapore.

In de top twintig van Skytrax zijn tien Aziatische en tien Europese vliegvelden te vinden. Noord-Amerikaanse vliegvelden komen er bekaaid van af. In de top dertig zijn alleen maar Seattle-Tacoma en Vancouver te vinden. In de hele top honderd bevinden zich slechts twaalf locaties in de Verenigde Staten, en drie in Canada.

Benieuwd hoe de top 20 van Skytrax eruit ziet? Lees dan verder.

20. Hong Kong International Airport

Hong Kong International Airport.
Hong Kong International Airport.
Lee Yiu Tung/Shutterstock.com

Hong Kong International Airport zakte dit jaar tien plaatsen naar beneden. In 2021 nog op plek tien, nu op nummer twintig.

Dit vliegveld is de poort naar Hong Kong, en was ooit het grootste vliegveld voor vrachtverkeer en passagiers ter wereld. Door de coronapandemie heeft deze hub veel van zijn glans en drukte verloren. Volgens Bloomberg is Hong Kong International Airport door de teruglopende activiteiten een beetje "van de kaart gevallen".

Ondanks de lage notering noemen twee miljoen passagiers dit vliegveld nog altijd de beste ter wereld, volgens Skytrax. Vanuit deze hub vliegen onder andere Cathay Pacific, Cathay Dragon, Hong Kong Airlines, Hong Kong Express Airways en vrachtvervoerder Air Hong Kong.

19. Vienna International Airport

Vienna International Airport.
Vienna International Airport.
Uskarp/Shutterstock.com

Wenen Airport steeg dit jaar met vier plaatsen. Het vliegveld is een belangrijke doorgang naar Centraal- en Oost-Europa en het Midden-Oosten. Het is ook, vanzelfsprekend, de belangrijste hub voor Austrian Airlines. Maar het is ook een belangrijke luchthaven voor Eurowings Europe, Ryanair, Korean Air Cargo en het Hongaarse Wizz Air.

18. Guangzhou Baiyun

Guangzhou Baiyun International Airport.
Guangzhou Baiyun International Airport.
Markus Mainka/Shutterstock.com

Het Guangzhou Baiyun-vliegveld kreeg vorig jaar ook al de achttiende plaats in de lijst van Skytrax. Maar in 2021 verloor het vier plaatsen, waarschijnlijk vanwege de strenge coronamaatregelen in China.

Toch sleepte Guangzhou Baiyun naast een plek in de top twintig ook verschillende prijzen binnen, zoals die van het beste en schoonste vliegveld in China.

Guangzhou Baiyun is een hub voor vliegmaatschappijen China Southern Airlines, 9 Air, Shenzhen Airlines en Hainan Airlines. Ook FedEx Express doet er zaken.

17. Kopenhagen Kastrup

Copenhagen Airport.
Copenhagen Airport.
Stig Alenas/Shutterstock.com

Dit vliegveld in Denemarken is de poort voor de Øresund-regio. Kopenhagen Kastrup steeg dit jaar één plaats. Het vliegveld is een hub voor Scandinavian Airlines en Norwegian Air Shuttle.

16. Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas

Madrid-Barajas Adolfo Suárez Airport.
Madrid-Barajas Adolfo Suárez Airport.
Izabela_h/Shutterstock.com

De internationale luchthaven van Madrid, Adolfo Suárez Madrid-Barajas, steeg dit jaar maar liefst vier plaatsen in de top twintig. Vorig jaar haalde het maar net de lijst van Skytrax. Nu bevindt het zich op de comfortabele zestiende plaats.

Wie naar Spanje vliegt, doet dat al snel via de Adolfo Suárez Madrid-Barajas luchthaven. Het is ook een populair verbindingspunt voor Europese reizigers die naar Latijns-Amerika vliegen.

De luchthaven is een hub voor vliegtuigmaatschappijen Iberia, Air Europa, easyJet, Ryanair en Vueling.

15. Amsterdam Schiphol Airport

De luchthaven van Schiphol.
De luchthaven van Schiphol.
Grace Dean/Insider

Schiphol bevindt zich op de vijftiende plaats. Vorig jaar stond de luchthaven nog op plek twaalf.

Als de lijst van Skytrax nu gemaakt zou worden, zou Amsterdam Schipol Airport vanwege alle vertragingen en uitval waarschijnlijk nog verder wegzakken in de lijst.

Schiphol is een van de drukste en grootste luchthavens ter wereld. Het is net zoals Adolfo Suárez Madrid-Barajas een belangrijk knooppunt voor reizigers van en naar Europa, of naar Azië.

Luchtvaartmaatschappijen KLM, KLM Cityhopper, KLM Cargo en vrachtvervoerder Martinair gebruiken Schiphol als hub.

14. Dubai International Airport

Dubai International Airport.
Dubai International Airport.
Sorbis/Shutterstock.com

Dubai International Airport steeg dit jaar vijf plekken in de lijst van Skytrax en belandt daarmee op de veertiende plaats.

Het vliegveld is een belangrijk knooppunt in de Verenigde Arabische Emiraten, en een van de grootste in het Midden-Oosten.

Dubai International Airport is een belangrijke hub voor vrachtverkeer in de regio, alsook die voor Emirates. Vanuit Dubai vliegt de grote vloot Airbus A380 'jumbo jets' de hele wereld over. Naast Emirates zijn ook FedEx Express en Flydubai de belangrijkste partijen die hier opereren.

13. London Heathrow Airport

London Heathrow Airport.
London Heathrow Airport.
Gordon Bell/Shutterstock.com

In 2021 plaatsten reizigers London Heathrow Airport nog op de achtste plek, maar sindsdien is het vliegveld de top tien uitgeglipt. Net als Schiphol is Heathrow een van de drukste vliegvelden ter wereld. Het is ook de thuisbasis van British Airways en een belangrijke hub voor Virgin Atlantic.

12. Chubu Centrair International Airport

Nagoya Chubu Centrair International Airport.
Nagoya Chubu Centrair International Airport.
TungCheung/Shutterstock.com

Het Japanse Chubu Centrair International Airport lukt het maar niet om de top tien van SkyTrax binnen te komen. Dit jaar op plaats twaalf en vorig jaar op elf.

Het vliegveld is een van de beste regionale vliegvelden ter wereld. Chubu Centrair International Airport is een hub voor luchtvaartmaatschappijen All Nippon Airways, Jetstar Japan, Japan Airlines en Polar Air Cargo.

11. Helsinki-Vantaa Airport

Helsinki-Vantaa Airport.
Helsinki-Vantaa Airport.
Yasni/Shutterstock.com

Dit Finse vliegveld steeg afgelopen jaar met twee plekken naar het randje van de top tien. Helsinki-Vantaa Airport is een van de beste vliegvelden in Noord-Europa en thuisbasis van Finnair en de regionale luchtvaartmaatschappij Norra.

10. Kansai International Airport

Kansai International Airport.
Kansai International Airport.
Lewis Tse Pui Lung/Shutterstock.com

De internationale luchthaven van Kansai opent de top tien van SkyTrax.

Dit Japanse vliegveld is een belangrijke bestemming voor reizigers naar de metropool Groot-Osaka. Kansai ontving in het verleden al prijzen voor onder andere de beste terminal voor goedkope vluchten.

All Nippon Airways, FedEx Express, Japan Airlines, Jetstar Japan en Nippon Cargo Airlines opereren vanuit Kansai.

9. Zürich Airport

Zürich Airport.
Zürich Airport.
Ko Aun Lee/Shutterstock.com

Hoewel luchthaven Zürich twee plaatsen zakte, behoudt het dit jaar alsnog de top tien-positie. Het is een van de drukste vliegvelden van Zwitserland, en fungeert als hub voor Edelweiss Air en Swiss International Airlines.

In eerdere jaren won Zürich prijzen voor het veiligste en schoonste vliegveld van Europa.

8. Istanbul Airport

Istanbul Airport.
Istanbul Airport.
gokcentunc/Shutterstock.com

Gelegen aan de Europese kant van Turkije, springt Istanbul Airport in een jaar tijd negen plaatsen omhoog, naar plek acht op de SkyTrax-lijst. Het vliegveld werd in april 2019 officieel geopend, maar wordt nog steeds uitgebreid.

In 2025 moet het de grootste luchthaven voor passagiers zijn ter wereld. Naar verwachting zal Istanbul Airport dan 200 miljoen reizigers per jaar verwerken.

Istanbul is de thuisbasis van Turkish Airlines. Het vliegveld won sinds 2019 verschillende prijzen, zoals die van de meest familievriendelijke en de beste shopervaring.

7. Flughafen München Franz Josef Strauß

München Airport.
München Airport.
Mikhail Markovskiy/Shutterstock

De luchthaven van München, ook wel bekend als Flughafen München Franz Josef Strauß, zakte dit jaar maar één plek in de top tien. Het is al jaren consistent een van de beste vliegvelden in Centraal-Europa.

München is een van de druktste luchthavens van Duitsland en fungeert als hub voor Lufthansa en Lufthansa City Line.

6. Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle

Charles de Gaulle Airport.
Charles de Gaulle Airport.
Alexandre Rotenberg/Shutterstock.com

Charles de Gaulle Airport springt dit jaar negen plaatsen naar voren in de lijst van SkyTrax.

Het vliegveld, vernoemd naar de bekende Franse generaal uit de Tweede Wereldoorlog en ex-president, is een van de drukste in Europa. De luchthaven is een belangrijke hub voor Air France, Air France Cargo en FedEx Express.

5. Incheon International Airport

Incheon International Airport.
Incheon International Airport.
Sorbis/Shutterstock.com

In de top vijf vinden we het Zuid-Koreaanse Incheon International Airport.

Dit is een belangrijke en grote hub voor de volgende partijen: Air Busan, Air Incheon, Air Seoul, Asiana Airlines, Eastar Jet, FedEx Express, Jeju Air, Jin Air, Korean Air, Polar Air Cargo en T'way Air.

4. Narita International Airport

Narita International Airport.
Narita International Airport.
Kazzure Gonzalez/Shutterstock.com

De luchthaven van het Japanse Narita bleef ook dit jaar weer veilig in de top vijf van SkyTrax zitten. Dit jaar op nummer vier.

Het vliegveld is de op een na grootste van de stad en is een belangrijk knooppunt voor reizigers die in de regio rond Tokyo moeten zijn. Narita is een belangrijke hub voor Japan Airlines, All Nippon Airways, Jetstar Japan, Nippon Cargo Airlines, Peach, Spring Airlines Japan, en ZIPAIR Tokyo.

3. Changi International Airport

Singapore Changi Airport.
Singapore Changi Airport.
Stefano Zaccaria/Shutterstock.com

In 2021 verloor de internationale luchthaven van Changi de kroon die het tussen 2013 en 2020 droeg. Dit jaar is het vliegveld verder weggezakt naar de derde plaats.

Ondanks deze degradatie won Changi het afgelopen jaar verschillende prijzen, waaronder voor het hebben van de beste restaurants en het beste personeel.

De luchthaven heeft verschillende extra's die je nergens anders vindt, zoals een zwembad en een bioscoop. Changi is een belangrijke hub voor Singapore Airlines, Jetstar Asia Airways, Scoot en SilkAir.

2. Tokyo International Airport

Tokyo International Airport
Tokyo International Airport
glen photo/Shutterstock.com

Tokyo International Airport, ook wel bekend als de luchthaven van Haneda, is ook dit jaar tweede.

Het vliegveld is de drukste van de twee die in Tokyo te vinden zijn. Lange tijd was het verkeer in Haneda beperkt tot enkel binnenlandse vluchten, maar sinds 2010 biedt het vliegveld ook internationale reismogelijkheden aan.

Haneda won het afgelopen jaar verschillende prijzen, waaronder die voor 's werelds schoonste vliegveld. Voor Air Do, Japan Airlines, All Nippon Airways, Skymark Airlines en Skynet Asia Airways is deze luchthaven een belangrijke hub.

1. Hamad International Airport

Hamad International Airport.
Hamad International Airport.
Thomas Pallini/Insider

Hamad International Airport in Doha is dit jaar opnieuw het beste vliegveld ter wereld.

Hamad is de belangrijkste vlieghub in Qatar sinds 2014, toen het de verouderde internationale luchthaven van Doha verving. Hamad is de belangrijkste Hub voor Qatar Airways.

LEES OOK: Chaos op Europese luchthavens: Schiphol is niet de enige die kampt met personeelstekorten en stakingen