Reizen kan stressvol zijn, vooral als je niet vaak vliegt.

Als stewardess die sinds twee jaar over de hele wereld vliegt, heb ik veel nuttige ervarring opgedaan om het reizen aangenamer te maken.

Dit zijn 9 tips die ik kan meegeven, als je met het vliegtuig reist:

1) Download de app van de luchtvaartmaatschappij op je telefoon

Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen unieke mobiele app, die je zeker moet downloaden voordat je naar het vliegveld gaat.

Luchtvaartmaatschappijen delen belangrijke informatie over je vlucht via de app, van gatewijzigingen tot vertragingen of annuleringen. Soms sturen deze apps al meldingen voordat het cabinepersoneel van de wijzigingen op de hoogte is.

2) Boek een vlucht op een vroeg tijdstip van de dag

Foto: Adam McCullough/Shutterstock

Als je bang bent voor vertragingen of annuleringen, kan vroeger op de dag reizen de kans op problemen verkleinen.

Statistisch gezien is de kans groter dat vluchten die later op de dag plaatsvinden, meer vertraging op te lopen. Door vroeg te reizen, kun je vaak de gevolgen van andere vertragingen en annuleringen vermijden.

3) Als je een belangrijk evenement moet bijwonen, zorg dan voor wat extra ruimte in je reisschema

Door weersomstandigheden en onverwacht onderhoud, of problemen met de bemanning, kan vliegen onvoorspelbaar zijn. Als een vlucht vertraagd is of wordt geannuleerd, zal de luchtvaartmaatschappij je meestal omboeken naar de eerstvolgende beschikbare vlucht.

Om te voorkomen dat je een belangrijke gebeurtenis of een evenement mist, raad ik altijd aan om indien mogelijk een of twee dagen speelruimte in je reisschema in te plannen.

4) Reis zoveel mogelijk met alleen handbagage

Foto: Semachkovsky/Shutterstock

Om het risico te vermijden dat je bagage zoekraakt of dat je moet betalen om een te grote tas in te checken, raad ik je aan om te reizen met alleen handbagage, in plaats van een ingecheckte tas of koffer.

Het is zeker de moeite waard om een mooie tas te kopen die lang meegaat, of in ieder geval een handige indeling heeft.

5)Zorg dat je voldoende blijft drinken

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na het vliegen. Omdat je sneller uitdroogt in een vliegtuig, zorgt het drinken van water dat je geen hoofdpijn krijgt, ziek wordt of een vreselijke jetlag hebt.

Water drinken helpt ook om je huid in goede conditie te houden, hoewel ik ook aanraad om een huidcrème mee te nemen voor tijdens en na je vlucht.

6) Neem dingen mee om je bezig te houden

Foto: Surachet Jo/Shutterstock

Omdat vluchten onvoorspelbaar kunnen zijn, behoren onverwachte vertragingen altijd tot de mogelijkheden.

Entertainment aan boord is niet altijd beschikbaar, dus ik raad passagiers altijd aan om voor de vlucht films, series, boeken of spelletjes te downloaden op hun telefoon en laptop.

7) Neem een plastic zak mee in je bagage

Een plastic zak kan altijd van pas komen, als je reist.

Lekkende cosmetica? Opgelost. Een badpak dat nog nat is van een laatste duik in de oceaan? Geen probleem. Vieze schoenen van een wandeling? Met een plastic zak kun je het allemaal gescheiden opbergen van de rest van je spullen.

8) Neem een paar snacks mee

Uiteraard eet ik ook voor de vlucht, maar uiteindelijk krijg ik toch honger. Ik neem altijd iets zouts en zoets mee voor tijdens of na de vlucht.

Enkele van mijn favoriete snacks zijn mueslirepen, snackmixen en gedroogd fruit.

9) Neem een extra outfit mee in je handbagage

Het is altijd handig om een extra outfit mee te nemen in je handbagage, voor het geval je het te warm of te koud krijgt tijdens de vlucht. Ook als je tijdens de vlucht je kleding vies maakt, is het fijn om alternatieve kleren te hebben.

Foto: Valerie Fraser

LEES OOK: Op stedentrip? Reizen vanaf een andere luchthaven kan enorm veel geld schelen, soms zelfs de helft van de ticketprijs