• Vanaf 1 januari 2023 wordt het prijsplafond voor energie van kracht, waarbij de gasprijs voor veel huishoudens zal dalen.
  • Toch loont het waarschijnlijk om juist in januari een inspanning te doen om te blijven besparen op gas.
  • Wil je voorkomen dat je in de loop van 2023 met het gasverbruik boven de volumelimiet van het prijsplafond uitkomt, dan is het verstandig om in januari zuinig te zijn met gas.
  • Lees ook: Dit kun je besparen op gas als de je verwarming in december tot 3 graden lager durft te zetten

Het prijsplafond voor energie komt eraan! Per 1 januari 2023 betalen Nederlandse huishoudens maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Voor wie denkt dat de verwarming in januari dan wel weer een graadje hoger kan: dat kan je later in het jaar duur komen te staan.

Het prijsplafond voor energie gaat gepaard met verbruikslimieten van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom op jaarbasis. Ga je daar overheen, dan betaal je voor het verbruik boven de volumegrenzen de marktprijs van je energieleverancier. De kans is groot dat die boven de maximumprijs van het energieplafond ligt.

Wie slim wil omgaan met de energiekosten, moet dus proberen om onder de verbruikslimieten van het prijsplafond te blijven. Maar dat is voor de één natuurlijk makkelijker te doen dan voor de ander. Dit heeft onder meer te maken met het soort woning en bijvoorbeeld hoe goed een huis geïsoleerd is.

Met een nieuw, goed geïsoleerd appartement is het makkelijker om onder de grens van 1.200 kuub gas te blijven dan met een oude, tochtige vrijstaande woning.

Bij dit alles is het goed om te bedenken dat het gasverbruik ongelijk is verdeeld over het jaar. Januari is historisch gezien de maand met het hoogste gasverbruik. Als je erin slaagt om in die maand fors te besparen op het gasverbruik, levert dat relatief veel op.

Verbruik gas per soort woning: januari piekmaand

In de onderstaande tabel kun je voor vijf typen woningen zien wat het het gemiddelde jaarverbruik van gas is. Daar hebben we het gemiddelde verbruik in januari en het gemiddelde verbruik per maand aan toegevoegd, op basis van cijfers uit de klantenapp van energieleverancier Vattenfall.

Januari is gemiddeld genomen goed voor ongeveer 17 procent van het totale jaarverbruik van gas. In de tabel kun je ook zien dat je in januari grofweg het dubbele aan gas verbruikt vergeleken met het gemiddelde maandverbruik.

Voor een flat/appartement gaat het bijvoorbeeld om gemiddeld 160 kuub aan gasverbruik in januari, wat het dubbele is van een doorsnee maand. Bedenk daarbij dat de piek van het gasverbruik sowieso in de wintermaanden ligt. Besparen op gas levert in juni en juli dus altijd veel minder op dan in december en januari.

Een vuistregel voor het besparen op het gasverbruik is dat de verwarming 1 graad lager zetten een reductie van het gasverbruik van ongeveer 7 procent oplevert.

Stel dus dat je de verwarming in januari de hele maand 3 graden lager zet dan normaal. Dan zou dat voor een tussenwoning die normaal 216 kuub gas in januari verstookt in totaal ongeveer 45 kuub moeten schelen.

Als een tussenwoning jaarlijks gemiddeld 1.296 kuub gas verbruikt, heb je een reductie van 96 kuub nodig om bij de volumegrens van het prijsplafond te komen. Met 45 kuub gas besparen in januari heb je in één klap bijna de helft daarvan binnen.

Toegegeven, als het koud is in januari vergen de thermostaat 3 graden lager zetten en een extra dikke trui enige opoffering. Maar daar staat dus een relatief grote besparing op het gasverbruik tegenover.

LEES OOK: Verwarming lager gezet en toch hogere energierekening? Dit is er waarschijnlijk aan de hand