• Beschuitmaker Bolletje wil uiterlijk in 2035 CO2-neutraal zijn.
  • Het bedrijf staat echter nog voor een aantal grote uitdagingen, zegt financieel directeur Roel Veld tegen CFO Magazine.
  • Veld vreest voor een “slappe hap” als de gasovens worden vervangen door andere ovens.

Beschuitmaker Bolletje is volop bezig met verduurzaming en kampt net als iedereen met gestegen energieprijzen. Maar van gasovens afstappen is zo makkelijk nog niet. Ondanks dat wil het bedrijf uit Almelo uiterlijk in 2035 CO2-neutraal zijn.

Dat zegt financieel directeur Roel Veld in gesprek met CFO Magazine. Overstappen op industriële, elektrische ovens vergt niet alleen een grote investering, het is ook de vraag of ze iets van de Bolletje-producten kunnen bakken. “Onze ovens moeten aan het begin van het bakproces een ‘boost’ kunnen geven”, legt Veld uit.

Hij weet niet of andere soorten ovens dat ook kunnen. “Als dat niet kan, ontsnapt er onvoldoende vocht en krijg je een slappe hap”. Bolletje bakt ook ’s nachts, wanneer de zon niet kan dienen als alternatieve energiebron. Het bedrijf uit Almelo gaat kijken of het mogelijk is om gasovens over te laten schakelen op duurzamer waterstofgas.

Lees het hele artikel in CFO Magazine: Roel Veld (CFO Bolletje): “Onze afnemers willen nu al duurzaamheidsrapportages zien.”