Beschimmeld voedsel was deze week het gesprek van de dag op Twitter, vanwege een quiz waarmee je kon uitvogelen van welk eten je het meest walgt.

De ‘food disgust test’ werd opgesteld door IDRlabs, een website met artikelen en quizzen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Hierin werden 32 voedselgerelateerde stellingen gepresenteerd, waarop gebruikers konden antwoorden op een schaal van helemaal oneens tot helemaal eens.

Aan het eind van de quiz kregen de deelnemers te zien waar ze de grootste afkeer van hebben, wat tot discussie op Twitter heeft geleid.

Behandelde categorieën waren onder meer dierlijk vlees, hygiëne, schimmel, fruit, vis, groenten en contaminanten, stoffen die via mensen of insecten onbedoeld in voedsel terechtkomen.

In de categorie 'schimmel' bijvoorbeeld, werd deelnemers gevraagd in hoeverre zij het oké vinden om schimmel van harde kaas te schrapen of om wat groenigheid van een snee brood af te snijden. Ook werd gevraagd of ze blauwe schimmelkaas eten.

Een van de stellingen luidde: "Het is vies als een kok in een restaurant steeds soep proeft met dezelfde lepel zonder deze telkens te wassen". Een andere in de schimmelcategorie luidde: je wordt ziek van het eten van brood waarvan de schimmel is weggesneden.

De stellingen over beschimmeld voedsel lokten een discussie uit op Twitter over welke voedingsmiddelen wel en niet veilig zijn om te eten, als je eerst schimmel moet weghalen.

"Dat zovelen van jullie blijkbaar de niet-zichtbare beschimmelde delen van beschimmeld brood eten, verklaart eigenlijk veel", schreef een gebruiker in een Twitter-draadje dat 6 miljoen keer bekeken werd.

Voedsel dat nog prima te eten is: harde kaas en jam

Afhankelijk van het product kan het geen kwaad om schimmel weg te snijden en het voedsel te eten, zegt voedselveiligheidsexpert Sylvia Anderson tegen Insider.

Anderson geeft aan dat het prima is om schimmel van stevige groenten of stevig fruit te verwijderen, maar ze zou haar mes niet in beschimmelde exemplaren zetten in het geval van kruisbesmetting. Dat gebeurt wanneer de bacteriën van besmet voedsel op een ander product terecht zijn gekomen.

Ook beschimmelde harde salami en harde kaas zijn volgens Anderson nog te eten als je de schimmel verwijdert. En hetzelfde geldt voor jam en marmelade, maar daar denkt een aantal twitteraars anders over.

Dat bleek toen een van de stellingen ter sprake kwam, die luidde: "Ik eet geen marmelade waarvan de beschimmelde bovenste laag is verwijderd". Een twitteraar zei dat "beschimmelde marmelade-mensen" hem de stuipen op het lijf jagen.

Volgens Anderson werkt de suiker in jam en marmelade als conserveringsmiddel, waardoor de laag onder de schimmel nog te eten is. Ze weet dat er mensen zijn die daar niet aan moeten denken. Het is vooral persoonlijke voorkeur, zei ze.

Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto

Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.

Als het op pastasauzen aankomt, zou ze beschimmelde pesto tot haar grote verdriet laten staan. "Echt een domper, want ik koop echt dure pestosaus", vertelt Anderson.

Dat je schimmel hebt verwijderd, betekent niet dat het voedsel weer eetbaar is. Het is namelijk niet alleen een kwestie van de aanblik en een vieze smaak en geur. Sommige schimmels produceren ook giftige stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Daarom kan je maar beter voorzichtig zijn, zegt Anderson.

Zelf ging ze een keer over het randje toen ze wanhopig op zoek was naar een sneetje brood om te toasten en alleen een beschimmeld stuk vond. "Maar toen ik het ging eten was de geur walgelijk", vertelt ze. Het is over het algemeen niet aan te raden om beschimmeld brood te eten, ook niet nadat je de schimmel hebt weggesneden.

Lees ook: Wanneer moet je ’s avonds stoppen met eten, als je goed wilt slapen? Dit zeggen onderzoekers