Je hebt ’s avonds al warm gegeten, maar na een tijdje begint je maag toch te knorren: tijd voor een late snack? Je weet dat dat eigenlijk niet verstandig is. Maar wanneer moet je echt stoppen met eten in de avond?

Volgens wetenschappers heeft ons lichaam niet alleen een slaapritme, maar ook een eetritme. En als je op je gewicht wil letten, moet je ook je ‘eetklok’ in de gaten houden.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat er een verband is tussen de nadruk op een copieuze avondmaaltijd en gewichtstoename.

Wie wil afvallen, doet er goed aan om zwaar te ontbijten en ’s avonds licht te eten. Foto: Ferrantraire/ Getty Images.

In vergelijkend onderzoek waarbij één groep een zwaarder ontbijt kreeg en de andere groep een meer calorierijk avondmaal, bleek dat het voor de eerste groep makkelijker was om af te vallen, terwijl de stevige avondeters per saldo zwaarder werden.

Wie het gros van z'n calorieën 's avonds inneemt, heeft vaker de neiging om het ontbijt over te slaan, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Dit kan ook gepaard gaan met slechter slapen.

Wanneer moet je 's avonds stoppen met eten?

Er bestaat geen algemene overeenstemming over het tijdstip waarop je moet stoppen met eten in de avond. Wel is er consensus over een vuistregel dat je ongeveer drie uur voordat je gaat slapen moet stoppen met eten.

Dus als je om 11 uur 's avonds naar bed gaat, kun je beter niet meer eten na 8 uur. En dus inderdaad die late snack overslaan. Zeker als je bijvoorbeeld 's nachts last hebt van opspelend maagzuur.

Als je 's avonds laat toch honger hebt, probeer dan de momenten waarop je eet aan te passen. Bijvoorbeeld door eerder op de dag wat meer te eten, of de inname van calorieën te spreiden over meer momenten van de dag. Zo kun je een paar kleinere maaltijden nemen in plaats van drie grote maaltijden.

Het kan geen kwaad om een dieetspecialist te consulteren voordat je drastische aanpassingen van je eetritme doorvoert.

LEES OOK: Met deze 4 kleine aanpassingen worden je workouts een stuk effectiever, volgens een personal trainer