Voor 2022 staan er grootschalige veranderingen op stapel voor de belasting op spaargeld en beleggingen in box 3. Het kabinet wil dan rekenen met een realistischer rendement. Dit jaar geldt nog het oude systeem, maar zijn de verschillende bedragen en gebruikte percentages weer iets aangepast.

Ook in 2020 wordt dus nog via de bekende drie schijven belasting op vermogen geheven. Dat gaat via de heffing op spaargeld en beleggingen, die we beter kennen als box 3. De Belastingdienst gaat daarbij uit van een fictief rendement over over je vermogen.

De berekening betekent eenvoudig gezegd dat er niet wordt gekeken naar een daadwerkelijke opbrengst. In plaats daarvan splitst de Belastingdienst het vermogen in box 3 in twee delen, een spaardeel en een beleggingsdeel. Als je meer vermogen hebt, gaat de dienst ervan uit dat je meer belegt en daar meer rendement uit haalt.

Zo bereken je hoeveel belasting je in box 3 betaalt

In 2020 is de belastingvrije drempel 30.846 euro. Daarboven gaat de berekening dus gelden.

Schijf 1 geldt tot een belastbaar vermogen van 72.767 euro. Voor de duidelijkheid: eerst is dus ruim 30.000 euro vrijgesteld en dan wordt over ruim 72.000 euro gerekend met een bepaald tarief. In totaal gaat dit dus om vermogen tot iets meer dan een ton.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je in schijf 1 van het totale bedrag van ruim 72.000 euro exact 67 procent spaart en 33 procent belegt; daar kent de fiscus vervolgens fictieve rendementen aan toe.

Schijf 2 loopt tot een vermogen van 1.005.572 euro. De fiscus gaat ervan uit dat je over dit deel 21 procent spaart en 79 procent belegt. Het bedrag boven die ruime miljoen valt in schijf 3 en wordt voor 100 procent meegerekend als belegd vermogen.

Lees ook op Business Insider

Nogmaals: dit zijn allemaal aannames. Het maakt niet uit hoe de werkelijke verhouding is tussen spaargeld en beleggingen.

Het verwachte rendement is dit jaar ook iets aangepast. De Belastingdienst verwacht nu dat je 0,06 procent rendement op spaargeld haalt en 5,33 procent op je beleggingen.

Over het berekende rendement betaal je uiteindelijk 30 procent inkomstenbelasting. Al met al zul je met de nieuwe cijfers in 2020 minder belasting over het vermogen in box 3 betalen dan vorig jaar. Wil je een vooruitblik naar 2022, gebruik dan onze tool die de veranderingen in kaart brengt.

Gebruik onze tool om te berekenen hoeveel belasting je over je vermogen in 2020 gaat betalen door simpelweg de totale omvang van je spaargeld en beleggingen in te vullen. Dan rolt de te betalen belasting er meteen uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief over personal finance en je krijgt gratis de tool.