Vanaf 2022 is er een nieuwe berekening voor de vermogensbelasting over box 3. Het vermogen wordt volgens het nieuwe plan niet meer zomaar bij elkaar geveegd, maar het rendement wordt voor sparen en beleggen dan apart door de belastingdienst berekend.

Het spaargeld valt in een aparte categorie en door de lage rentestand zijn spaarders met een vermogen tot 440.000 euro de facto vrijgesteld van belasting. Als de rentes weer stijgen wordt de situatie natuurlijk anders, omdat je dan al met minder spaargeld aan de drempelwaarde zit.

Een ander addertje onder het gras is het vrijgestelde vermogen. Tot 30.846 euro zit je goed, maar 1 euro meer betekent dat er over het hele vermogen belasting wordt geheven. Hoeveel je dan nog aan leningen hebt, maakt daarbij niet uit. Over het berekende forfaitair rendement wordt vervolgens 33 procent belasting betaald. Echter, de eerste 400 euro van het rendement is vrijgesteld van belastingheffing.

Hoeveel moet je nu precies betalen in 2022? Daarvoor hebben we een handige tool gebouwd waarmee je kunt berekenen hoeveel belasting er over je gespaarde en belegde vermogen geheven gaat worden. Je krijgt toegang tot de tool door hieronder je e-mailadres in te vullen en op de knop te drukken. Je abonneert je dan ook meteen op onze wekelijkse nieuwsbrief over personal finance.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer deze nieuwsbrief.