• Op de beurs heerst vaak euforie als de koersen van aandelen hard stijgen en zakt de stemming in als ze dalen.
  • Dat is niet per se rationeel, zeker niet als je koper bent in de nabije toekomst.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat zien hoe superbelegger Warren Buffett daar kijkt.
  • Lees ook: Blik op je Geld: huizenprijs en beurs knallen weer in mei

ANALYSE – Psychologie speelt een heel belangrijke rol bij beleggingsbeslissingen. Hieraan gerelateerd een korte quiz die Warren Buffett beleggers in zijn aandeelhoudersbrief van 1997 heeft voorgelegd:

De quiz van Buffett:

“Als je van plan bent je leven lang hamburgers te eten en geen veehouder bent, zou je dan hogere of lagere rundvleesprijzen wensen? En, als je van tijd tot tijd een auto koopt en geen autofabrikant bent, zou je dan hogere of lagere prijzen wensen? Deze vragen beantwoorden zichzelf natuurlijk.”

“Maar dan nu het eindexamen: als je verwacht de komende vijf jaar meer inkomsten te hebben dan uitgaven, hoop je dan op een hogere of lagere aandelenmarkt? Veel beleggers zien dit verkeerd. Ook al zijn velen de komende jaren per saldo koper, ze zijn opgetogen wanneer koersen stijgen en somber wanneer ze dalen. In feite verheugen ze zich, omdat de prijzen zijn gestegen voor de ‘hamburgers’ die ze spoedig zullen kopen. Deze reactie slaat natuurlijk nergens op. Alleen degenen die in de nabije toekomst verkoper zijn, zouden blij moeten zijn met een stijgende aandelenmarkt. Degenen die in de nabije toekomst koper zijn, hebben juist belang bij dalende prijzen.”

Buffett vervolgt:

"Voor aandeelhouders van Berkshire Hathaway die op korte termijn niet van plan zijn te verkopen, is de keuze nog duidelijker. Om te beginnen sparen onze eigenaren automatisch, zelfs als ze elk dubbeltje uitgeven dat ze persoonlijk verdienen: Berkshire 'spaart' namelijk voor hen door alle winsten in te houden, en gebruikt dit geld om bedrijven en aandelen te kopen. En uiteraard geldt dan hoe goedkoper we deze aankopen doen, hoe aantrekkelijker dit indirecte spaarprogramma voor onze eigenaren is."

"Bovendien bezit je als aandeelhouder van Berkshire posities in bedrijven die consequent eigen aandelen terugkopen. Het voordeel dat deze programma's bieden neemt toe naarmate de koersen dalen. De inkoop van eigen aandelen bijvoorbeeld door Coca-Cola, The Washington Post en Wells Fargo tegen heel lage koersniveaus in de afgelopen jaren kwam Berkshire veel meer ten goede dan inkoop vandaag tegen fors hogere koersniveaus."

Niet somber worden als beurskoersen dalen

Vrijwel iedere belegger wordt vrolijk wanneer zijn of haar portefeuille gestaag groeit en baalt van stevige koersdalingen. Zelf verklaar ik die reactie vanuit de menselijke natuur, maar rationeel is het niet.

Veruit de meeste beleggers – dikwijls zonder dat ze het zelf beseffen – zijn de komende jaren per saldo koper van aandelen. Door zelf extra geld te beleggen of vanwege al dan niet verplichte pensioenopbouw. Of indirect vanwege ingehouden winsten bij de bedrijven waarin al wordt belegd, die mogelijk worden aangewend voor overnames of inkoop van eigen aandelen.

Lagere prijzen zijn gunstig voor vrijwel iedere belegger die niet van plan is om op korte termijn te verkopen, onafhankelijk van de grootte van de portefeuille. Of, naar Buffett's voorbeeld vertaald, onafhankelijk van hoeveel hamburgers iemand in het verleden gegeten heeft...

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur heeft voor eigen rekening aandelen Berkshire Hathaway in bezit.