Terwijl de koersen van aandelen onder druk staan, is de prijs van de bitcoin dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. De koersstijging van ’s werelds bekendste cryptomunt wordt toegeschreven aan de verwachting dat er binnenkort een bitcoin-ETF komt, een beursgenoteerd fonds dat de koers van de bitcoin volgt.

Ook het sluiten van zogenoemde shortposities door beleggers die hebben gespeculeerd op een koersdaling van de bitcoin, kan een rol hebben gespeeld, zo meldde een crypto-analist van Bitwise Asset Management aan de Amerikaanse website CNBC.

Beleggers die short gaan lenen bijvoorbeeld bitcoins en verkopen die op de markt in de hoop dat de koers daalt. Als dat gebeurt kopen ze de bitcoins op een lager koersniveau terug om de geleende cryptovaluta te kunnen retourneren. In dit geval is er sprake van speculatieve winst (het verschil tussen de oorspronkelijke hogere verkoopprijs en de lagere prijs waartegen is teruggekocht).

Echter, als de koers van de bitcoin niet daalt, maar stijgt, dreigt verlies. De speculanten moeten dan immers om de geleende bitcoins te retourneren, deze op de markt op een hoger koersniveau terugkopen, dan waarvoor ze aanvankelijk zijn verkocht. In een dergelijke situatie kunnen ‘shorters’ gedwongen worden om versneld bitcoins aan de kopen om verliezen te beperken en daarmee drijven ze de koers verder op.

De koers van de bitcoin staat dinsdagochtend op circa 34.500 dollar: 10 procent hoger dan maandag. Eerder op de ochtend tikte de cryptomunt zelfs voor het eerst sinds 2022 de 35.000 dollar aan. Sinds begin dit jaar is de waarde van de bitcoin al meer dan 100 procent gestegen.

Dat staat in schril contrast met de AEX- en de Amerikaanse S&P500-index, die eerder dit jaar nog de wind in de zeilen hadden, maar hun jaarwinst hebben zien terugzakken naar respectievelijk 2,6 procent en 10 procent.

Speculatie dat SEC bezwaren tegen komst bitcoin-ETF inslikt

De mogelijke goedkeuring in de komende weken van de eerste zogeheten spot bitcoin ETF, een speciaal beleggingsfonds gericht op bitcoins, wakkert de speculatieve vraag naar de munt aan. Grote vermogensbeheerders als BlackRock, Invesco en Fidelity Investments zijn in de race om dergelijke producten aan te bieden.

Cryptobeleggers hopen nu dat de Amerikaanse toezichthouder SEC deze beleggingsproducten zal goedkeuren. Volgens BlackRock-topman Larry Fink wordt het met deze producten gemakkelijker en goedkoper voor beleggers om in de digitale munt te investeren.

De SEC heeft zich tot nu toe verzet tegen de komst van ETF's die rechtstreeks in bitcoin investeren. De waakhond wees hierbij op de risico's, zoals fraude en koersmanipulatie.

Bitcoin schoot begin vorige week nog plotseling 10 procent omhoog vanwege een achteraf foutief bericht dat BlackRock al goedkeuring zou hebben gekregen voor zijn ETF. De koers zakte echter weer snel in nadat bleek dat het bericht niet klopte.

De koers van de bitcoin ligt nog wel altijd flink lager dan het recordniveau van circa 69.000 dollar dat in november 2021 werd aangetikt. De koersbewegingen van digitale munten zijn vaak erg grillig. Ook wordt de cryptomarkt geregeld opgeschrikt door onrust en schandalen zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX vorig jaar.

LEES OOK: De bitcoin heeft nog altijd de potentie om een revolutie te ontketenen in de financiële industrie, zegt de baas van BlackRock