• De afgelopen weken schoten de handelsvolumes op de beurs omhoog, terwijl de bewegelijkheid van de beurs relatief laag bleef.
  • Iets minder dan een jaar geleden, in  maart 2020, gingen hoge handelsvolumes juist gepaard met een minicrash.
  • Er lijkt sprake van uitbundig koopgedrag, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – De afgelopen 20 dagen zijn er gemiddeld zo’n 16 miljard aandelen per dag verhandeld op de Amerikaanse beurzen. Dat is bijna net zoveel als eind maart 2020, ten tijde van de beurscrash rond de uitbraak van de coronapandemie.

Volume-uitbarstingen op aandelenmarkten gaan meestal gepaard met stijgende volatiliteit. Zie de volumepiek van maart vorig jaar, toen de angst voor de verspreiding van het coronavirus leidde tot een sterke uitverkoop van aandelen.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

In de bovenstaande grafiek is te zien dat we opnieuw een volumepiek beleven, alleen is deze keer de volatiliteit veel gematigder. Dit geeft aan dat sprake is van uitbundig koopgedrag door beleggers, in plaats van paniekerige verkoop.

Een vergelijkbare mate van euforie op de optiemarkt – te zien aan de handelsactiviteit in call-opties waarmee beleggers inzetten op koersstijgingen – heeft eveneens tot een volumerecord geleid.

De vraag is of de sprong in de handelsactiviteit een teken is van weloverwogen aanschaf van aandelen of een uiting van angst om de rit te missen (fear of missing out).

Dollarinjecties voor de economie en inflatievrees

De overvloed aan goedkoop geld, met dank aan de kapitaalinjecties van centrale banken, zoekt zijn weg naar rendement.

Er wordt geschat dat er alleen al in de VS vorig jaar meer dan 30 procent aan dollars is bijgekomen. Echter, het geld dat de Amerikaanse centrale bank in het financiële systeem pompt, komt maar mondjesmaat in de reële economie terecht om bijvoorbeeld extra consumptieve uitgaven te doen.

De dollarinjecties worden vaak gebruikt om schulden af te lossen of door te rollen (door oude schulden in te ruilen voor nieuwe). Ook wordt er per saldo veel gespaard, belegd of gespeculeerd.

Dat laatste heeft te maken met dat er veel liquiditeit is, terwijl er ook veel rendement te behalen valt. Althans wanneer je, al dan niet toevallig, de juiste belegging kiest.

De bitcoin en andere cryptomunten staan bijvoorbeeld weer volop in de belangstelling. Niet alleen voor Robinhood-beleggers, die zich ook graag inlaten met gokjes op de optiemarkt, maar ook voor oudere 'mainstream' particulieren die de cryptomarkt hebben ontdekt.

Her en der lees je de typische succesverhalen van Amerikaanse beleggers die zonder noemenswaardige ervaring met hun uitkering miljonair worden. Al zijn er ook tegengeluiden over hoe het vreselijk mis kan gaan.

Hoe dan ook: met nog meer stimulus van de nieuwe Amerikaanse regering wordt er geloerd op nieuwe kansen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via SPAC's, lege beurshulzen die gevuld worden met een zak geld om overnames te doen.

Lees hier ons verhaal: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen.

Prijzen van grondstoffen stijgen

Hoewel er veel gespeculeerd wordt in de jacht op rendement, nemen de besparingen ook toe en vragen beleggers zich af: hoe verder? Dan is het op z'n minst handig dat je geld z'n waarde behoudt voor later. Op termijn is inflatie immers de grootste vijand van je portemonnee.

De combinatie van angst voor inflatie en de recente daling van de Amerikaanse dollar, is gepaard gegaan met een stijging van grondstofprijzen. En dat geldt bijna over de hele linie: van suiker, granen en metalen tot olie.

Voor olieprijzen geldt dat er veel is veranderd ten opzichte van april vorig jaar, toen de prijzen van Amerikaanse olie zelfs even negatief waren. Inmiddels noteert een vat Amerikaanse olie weer tegen de 60 dollar en een vat Brent-olie is bijna 63 dollar waard.

De olieprijs wordt mede ondersteund door gecoördineerde acties van grote olieproducerende landen. Zo zal de Opec+ groep (bestaande uit de Opec-landen, Rusland en een aantal andere grote olielanden) in februari en maart de productie met iets meer dan 7 miljoen vaten per dag beperken en heeft Saudi-Arabië daarbovenop een vrijwillige productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag toegezegd.

De vraag is dan: hoeveel zit er nog in het vat voor de olieprijs en gaat dat gevolgen hebben voor energie-aandelen? Lees hier meer details in de analyse van Hans van Cleef, senior analist energie bij ABN Amro.

Spreiding beleggingsportefeuille met grondstoffen: niet bijster succesvol

Vanuit het oogpunt van spreiding van je beleggingsportefeuille tussen verschillende activa is diversificatie naar grondstoffen de laatste jaren niet echt succesvol geweest. Timing maakte veel uit, net als de keuze voor een specifieke grondstof.

Onderstaande grafiek toont een tracker die de CRB-index volgt, een mandje van 19 grondstoffen uiteenlopend van metalen en olie tot landbouwproducten. Te zien is dat het breed beleggen in grondstoffen al zo'n tien jaar geen succesvolle strategie is gebleken. Enige uitzondering hierop is als je op het juiste moment voor bepaalde edelmetalen had gekozen.

Je ziet in de grafiek wel een stijging vanaf mei 2020 en een versnelling in november. Dit is een flinke beweging. Maar vergeleken het de niveaus van voorgaande jaren is hooguit sprake van herstel. We zijn bijna terug bij het niveau dat tussen 2016 en begin 2020 nauwelijks is veranderd.

Op basis van de meest recente ontwikkelingen is het daarom voorbarig om conclusies te trekken over het verloop van grondstofprijzen op de iets langere termijn. De huidige ontwikkeling is hooguit een aanzet om de nabije toekomst van cyclische beleggingen wat rooskleuriger in te zien, maar of dat leidt tot een structurele draai zal na de zomer moeten blijken.

Er zijn immers nog veel onzekerheden: hoe groot zijn de steunpakketten van overheden in de komende maanden? En hoe pakt het economische herstel uit? De opleving van grondstofprijzen laat in ieder geval zien dat beleggers ook hier alvast een voorsprong nemen op een rooskleurig scenario.

Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide langer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Gedurende hun loopbaan zijn zij vooral betrokken bij het begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.