Particuliere beleggers denken dat ze de komende jaren een jaarlijks rendement van wel 9 procent kunnen halen.

Professionele beleggers van onder meer Robeco zijn een stuk voorzichtiger.

Business Insider rekent uit hoe je kunt scoren met offensief of defensief beleggen als je de prognoses van de professionals volgt.

Particuliere beleggers zijn bijzonder optimistisch over het rendement dat ze de komende jaren denken te halen op de beurs, zo bleek onlangs uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders. Professionele beleggers bij Robeco zijn een stuk voorzichtiger.

Deze week publiceerde vermogensbeheerder Robeco een update van zijn vijfjaarsprognose voor verschillende beleggingscategorieën. Voor particuliere beleggers met een portefeuille van aandelen en obligaties biedt dat een interessant aanknopingspunt.

Waar volgens de peiling van Schroders Nederlandse particuliere beleggers uitgaan van een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,1 procent de komende vijf jaar, blijkt uit onderstaande tabel dat de professionals van Robeco dat voor geen enkele beleggingscategorie realistisch achten.

In de tabel is te zien dat Robeco het meest positief is over aandelen en grondstoffen in de komende vijf jaar. Daarbij verwacht de vermogensbeheerder van aandelen in opkomende markten iets meer dan van beurzen in ontwikkelde landen.

Tegelijk is de ervaring dat beleggen in opkomende markten meer risico meebrengt, omdat beurzen daar heftiger kunnen schommelen. Hetzelfde geldt voor de prijzen van grondstoffen.

Rendement beleggen komende 5 jaar: offensief versus defensief

Om een idee te geven waar de prognoses van Robeco op neerkomen als je verschillende beleggingsklassen combineert, heeft Business Insider drie voorbeelden gemaakt. We kijken naar respectievelijk een defensieve beleggingsportefeuille, een neutrale portefeuille en een offensieve portefeuille.

Onderstaande tabel geeft weer hoe de verdeling is per portefeuille. De offensieve portefeuille bestaat voor 60 procent uit aandelen, 30 procent uit obligaties en 10 procent uit grondstoffen. De neutrale portefeuille bestaat 50-50 uit aandelen en obligaties. De defensieve portefeuille bestaat voor 70 procent uit obligaties en 30 procent uit aandelen.

Binnen de categorie aandelen hebben we steeds gekozen voor een verdeling van 80 procent aandelen van ontwikkelde landen en 20 procent opkomende markten.

Bij obligaties hebben we een mix genomen van overheidsobligaties in ontwikkelde landen (50 procent), solide bedrijfsobligaties (30 procent) en risicovolle bedrijfsobligaties (20 procent).

In de bovenstaande tabel is te zien dat je op redelijk uiteenlopende rendementen komt per portefeuille. Wie kiest voor een hoge weging van obligaties, komt uit op een jaarlijks rendement van 1,65 procent voor de komende vijf jaar; de offensieve portefeuille met een hoge weging van aandelen en grondstoffen erbij komt uit op 3,64 procent rendement per jaar.

Hoe dan ook: het contrast met particuliere beleggers die denken jaarlijks 9 procent rendement te halen, blijft groot. Dat toont in ieder geval aan dat je voor zo'n hoog rendement uitzonderlijke risico's moet nemen, met een bijbehorend hoge kans op verliezen.

LEES OOK: Oktober wordt een maand voor beleggers met een sterke maag: zakt de beurs verder weg… of toch een eindejaarsrally?


[activecampaign form=24]