Klimaatverandering is iets dat ons allemaal raakt, zij het op verschillende manieren en in verschillende gradaties. Wat we zeker weten, is dat de gemiddelde temperatuur op aarde over enkele decennia hoger ligt dan nu. Hoeveel, dat is de vraag.

De doelstelling van wereldleiders is om de wereldwijde temperatuurstijging niet hoger dan 1,5 °C te laten uitvallen. De realiteit is echter anders. Zo voorspelden onderzoekers onlangs nog dat een gemiddelde temperatuurstijging van 2,7 °C tegen het einde van de 21e eeuw waarschijnlijker is.

Dergelijke temperatuurstijgingen betekenen meer dan warmere zomers en winters. Een van de gevolgen van deze klimaatverandering is dat extreem weer vaker zal voorkomen. Van (zeer) heftige stormen tot lange periodes van droogte, van overstromingen tot meer hittegolven: het zijn weerfenomenen die we in de toekomst vaker zullen meemaken.

Dat heeft niet alleen invloed op onze manier van leven, maar ook op zaken als beleggingen en investeringen. Aangezien bepaalde landen en steden zwaarder geraakt worden door klimaatverandering, worden deze plekken minder interessant voor beleggers in vastgoed.

De risico's van extreem weer voor de waardedaling van beleggingen in bepaalde steden en regio's neemt toe. Met andere woorden: hoe vaker een stad te maken krijgt met extreem weer, hoe groter de risico's voor de plaatselijke vastgoedmarkt.

De Britse vermogensbeheerder Schroders kwam deze week met een rapport over wereldsteden die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Er is gekeken naar hoe waarschijnlijk het is dat genoemde extreme gebeurtenissen zoals zware stormen, overstromingen, droogte en extreme hitte vaker gaan voorkomen en hoe dat investeringen en beleggingen in een wereldstad kan raken. Hieronder zie je in welke wereldsteden de risico's het hoogst zijn.

De drie wereldsteden met het grootste investeringsrisico vanwege extreem weer door klimaatverandering liggen allemaal in Azië: Tokio, Shenzhen en Hongkong. Ook in de rest van de top tien staan steden die ofwel in Azië, of in Noord-Amerika liggen: Miami, Shanghai, Mumbai, New York, Washington, Singapore en Mexico-Stad.

Steden als Barcelona en Rome hebben volgens het onderzoek een middelgroot risico, terwijl de meer noordelijk gelegen grote steden in Europa zoals Amsterdam, Parijs, Stockholm, Berlijn, Londen en Kopenhagen juist een lager risico hebben voor beleggers.

LEES OOK: Klimaatverandering kan inflatie aanjagen door stijging voedselprijzen, stelt de ECB