Premium content ophalen

Prijzen van energie zijn dit jaar extreem hard gestegen en je bent meer kwijt aan dagelijkse boodschappen, ook al stop je dezelfde dingen in je mandje. Dat zijn de directe gevolgen van de hoge inflatie, die in Nederland in oktober volgens de eigen rekenmethode van het CBS op ruim 14 procent is uitgekomen.

Voor een doorsnee consument is de logische reactie op hogere prijzen om minder uit te geven aan niet-noodzakelijke aankopen om op deze manier de financiën onder controle te houden. Beleggers zijn op hun beurt vooral bezorgd over de waarde van hun vermogen in tijden van hoge inflatie.

De beurzen staan dit jaar in mineur. De AEX is sinds januari met 16 procent gezakt. Ook op de obligatiemarkten ben je als belegger niet veilig. Zo staat het obligatiefonds van vermogensbeheerder Blackrock dat in obligaties van Europese overheden belegt, 17 procent lager vergeleken met een jaar geleden. Dit heeft te maken met de stijging van rentes, want voor obligaties geldt dat de koers en de rente tegengesteld bewegen.

Premium content ophalen