Sinds de lancering van de door artificial intelligence (AI) aangestuurde bot ChatGPT eind vorig jaar, is de belangstelling voor kunstmatige intelligentie flink toegenomen. Ook op de beurs wordt er door beleggers flink ingezet op deze sector.

C3.ai, een AI-softwareprovider, zag zijn marktwaarde dit jaar verdubbelen. De waarde van mediabedrijf Buzzfeed ging in korte tijd zelfs meerdere keren over de kop, nadat het aankondigde dat het AI zou gaan inzetten om redactionele content te genereren.

“De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van een aantal beleggingsgrillen: van meme-aandelen tot cannabis en Web 3”, schreef analist Edward Stanley van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley onlangs in een rapport. “Toch is AI de moeite waard om te overwegen”. ChatGPT is immers het snelst groeiende platform ooit.

Vermogensbeheerder UBS sluit zich daarbij aan en gaat ervan uit dat kunstmatige intelligentie tegen 2025 een markt oplevert met een beurswaarde van omgerekend zo’n 85 miljard euro.

Zakenbank Credit Suisse lijkt ook optimistisch over de nieuwe technologie. In een recnt rapport belicht de bank bedrijven in de sector waarvan de aandelen flink kunnen gaan stijgen, in de ogen van de analisten.

6 aandelen die kunnen profiteren van de belangstelling voor AI, volgens Credit Suisse

Twee van de door Credit Suisse genoemde bedrijven bevinden zich in de VS: softwareconcern Microsoft (MSFT) en chipmaker Nvidia (NVDA).

Volgens de zakenbank kunnen de inkomsten van Microsoft met een vijfde toenemen door artificial intelligence. Het softwareconcern zou dan ongeveer 40 miljard dollar extra omzet draaien. Als termijn voor deze groei noemt het team van analisten een periode van minstens vijf jaar.

Microsoft kan volgens de analisten van de zakenbank met name profiteren van kunstmatige intelligentie door de technologie van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT waar het mee samenwerkt, te integreren in zijn eigen apps.

Credit Suisse ziet het aandeel Microsoft in de komende twaalf maanden stijgen tot een koers van 285 dollar. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Chipmaker Nvidia is dé leverancier van de grafische hardware die nodig is voor het trainen van AI-modellen. Volgens Credit Suisse heeft het bedrijf een marktaandeel van 95 tot 100 procent.

Onderzoeksbureau TrendForce voorspelt dat Nvidia alleen al vanwege ChatGPT 30.000 grafische kaarten kan slijten aan OpenAI. Dat brengt veel geld in het laatje.

Volgens Credit Suisse zijn er nog geen serieuze uitdagers van Nvidia. "Wij denken dat Nvidia zijn voorsprong voortzet door zijn aanzienlijke investeringen in software."

De analisten van de bank zien het aandeel Nvidia in de komende twaakf maanden stijgen tot een koers van 275 dollar. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Credit Suisse wees ook op vier technologiebedrijven in Azië die volgens hen belangrijke spelers zullen worden: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM); Accton Technology (2345.TW); Wiwynn (6669.TW); en Baidu (BIDU).

Volgens de analisten van de bank zal het groeiende aantal toepassingsmogelijkheden voor AI chipfabrikant TSM aan meer werk helpen.

Datzelfde geldt voor Accton, een producent van hardware. De stijgende vraag zal de verkoop van zijn adapters en switches ten goede komen. Credit Suisse ziet het aandeel van het bedrijf de komende twaalf maanden stijgen tot 330 Taiwanese dollar. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Ook Wiwynn produceert hardware en zal goed presteren, zo verwachten de analisten van de bank. Tot zijn klanten rekent het bedrijf onder meer Meta, Amazon en Microsoft. De bank hanteert een koersdoel van 1.100 Taiwanese dollar voor de komende twaalf maanden. Dat komt neer op een stijging van 13,5 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Ten slotte is er Baidu. Deze Chinese zoekmachine stelt op 16 maart zijn chatbot 'Ernie' beschikbaar voor het grote publiek. Volgens Credit Suisse is Baidu van de Chinese internetbedrijven het best gepositioneerd om te profiteren van de vooruitgang van artificial intelligence. De bank ziet het aandeel stijgen tot 171 Hongkongse dollar, een stijging van 26,9 procent ten opzichte van het huidige niveau.

Zowel Taiwan Semiconductor Manufacturing Company als Baidu worden op Amerikaanse beurzen verhandeld. Accton en Wiwynn gaan in Taiwan over de toonbank.

LEES OOK: We vroegen aan 4 techbeleggers hoe je in AI kunt beleggen zonder mee te gaan in de hype