Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Vanaf 1 maart moet heel Nederland aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2021 en dat geldt dus ook voor ondernemers.

Business Insider brengt jaarlijks een serie over aftrekposten bij de belastingaangifte. Bekijk hier het overzicht voor de aangifte over 2021, met onder meer aandacht voor de auto van de zaak.

Voor sommige ondernemers is de jaarlijkse belastingaangifte gesneden koek, al dan niet met hulp van een boekhouder. Maar dat geldt lang niet voor iedereen en daarom komt de Belastingdienst komt met 5 tips om je te helpen als je zelf de aangifte gaat doen.1. Ga na of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Als je met een eigen bedrijf als zzp’er, freelancer of mkb’er bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent dat niet dat je ook automatisch ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor moet je ook aan andere voorwaarden voldoen, die je kan controleren via de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Mocht je geen ondernemer blijken te zijn voor de inkomstenbelasting moet je eventuele winst aangeven als inkomsten uit overig werk.

2. Zorg dat je winst- en verliesrekening en balans op orde is

Als je administratie goed op orde is, kun je alle cijfers volgens de fiscus vrij eenvoudig overnemen in je belastingaangifte. Zorg daarom dat je de winst- en verliesrekening en de balans van je onderneming bij de hand hebt als je aangifte gaat doen.

Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst, waar je als zzp’er of eenmanszaak op kunt inloggen met je DigiD.

3. Kijk goed naar de aftrekposten waar je recht op hebt

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je recht op aftrekposten. Denk daarbij aan onder meer zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek, zakelijke telefoonkosten en werkkleding. Je kan op belastingdienst.nl/ondernemers checken waar je recht op hebt.

Voor zelfstandigenaftrek tot maximaal 6.670 euro kom je in aanmerking als je afgelopen jaar minimaal 1.225 uur hebt gewerkt. Vanwege de coronacrisis dat zogeheten urencriterium versoepeld. Je mag er voor de periode 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 van uitgaan dat je tenminste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed, ook als je dat niet daadwerkelijk hebt gedaan. Je kan op belastingdienst.nl/corona kijken of je gebruik mag maken van het versoepelde urencriterium.

4. Maak gebruik van boekhoudsoftware

Om je aangifte te vergemakkelijken en zo min mogelijk fouten te maken, kun je volgens de Belastingdienst het beste gebruikmaken van boekhoudsoftware. Daarmee kan je je aangifte direct indienen en zijn ook je gegevens goed beveiligd. De kosten die je daarvoor maakt zijn aftrekbaar.

5. Volg op 3 maart het webinar voor zzp’ers

De fiscus waarschuwt dat het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting een complexe zaak is en al helemaal als je het zelf doet voor de eerste keer. Daarom organiseert de Belastingdienst op donderdag 3 maart om 20.00 uur het webinar 'Invullen van de aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers'. Daarbij zal via twee eenvoudige voorbeelden worden getoond hoe ondernemers zelf hun aangifte invullen. Inschrijven kan via onlinewebinar.nl.

LEES OOK: Zo krijg je als zzp’er je administratie op orde: 5 tips van de Belastingdienst