Het huren van bedrijfsruimtes kan in 2023 flink duurder worden. Het is namelijk vastgelegd in veel huurcontracten dat de huurprijzen meestijgen met inflatie, schrijft Financieel Management.

Zo bedraagt de correctie voor inflatie op basis van de veel gebruikte modelhuurovereenkomst van de Raad van Onroerende Zaken (ROZ) sinds begin dit jaar 14,5 procent. Dit cijfer is gebaseerd op de inflatie-ontwikkeling zoals die wordt gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de consumentenprijsindex.

Probleem is wel dat het CBS zelf heeft toegegeven dat de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten afgelopen jaar waarschijnlijk te hoog is ingeschat door de manier waarop het CBS energieprijzen meet. Als echter is afgesproken in huurcontracten dat er wordt geïndexeerd op basis van de consumentenprijsindex, dan is het lastig voor huurders van bedrijfsruimten om daar onderuit te komen.

Een uitweg voor huurders van onder meer winkel- en horecaruimte is om de huurprijs één keer in de vijf jaar te laten toetsen aan de huurprijzen van vergelijkbare huurlocaties. Als de huurprijs daar niet mee strookt, kan de huurprijs worden herzien.

LEES het hele artikel hier op FM: Huur bedrijfsruimtes knalt omhoog naar 14,5 procent