De huurprijzen in de vrije sector zijn in het laatste kwartaal van 2022 licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden in het afgelopen kwartaal gemiddeld 16,59 euro per vierkante meter. Een jaar eerder was dit 16,78 euro per vierkante meter.

Dat komt neer op een daling van 1,1 procent op jaarbasis, meldt huurwoningplatform Pararius donderdag op basis van het huuraanbod op de site.

Een belangrijke uitzondering vorm de vijf grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Amsterdam steeg de gemiddelde huurprijs in het vierde kwartaal van 2022 op jaarbasis ruim 10 procent naar 25,75 euro per vierkante meter.

In Den Haag steeg de gemiddelde huurprijs met 5,9 procent naar 17,85 euro per vierkante meter, in Rotterdam met 2,3 procent naar 17,50 euro per vierkante meter en in Eindhoven klom de gemiddelde huurprijs voor nieuwe huurders met 6,7 procent naar 17,91 euro per vierkante meter.

Utrecht kende een relatief beperkte stijging van de gemiddelde huurprijs op jaarbasis met een plus van 1 procent tot 19,30 euro per vierkante meter.

Pararius merkt op dat het aanbod in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam in snel tempo afneemt. Het aantal te huur aangeboden huurwoningen in de vrije sector lag in het afgelopen kwartaal 9 procent lager dan een jaar eerder. "Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe. Dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen", stelt Pararius-directeur Jasper de Groot.

Landelijke stijging huurprijzen vlakt af

Sinds begin 2022 stijgen de huurprijzen op jaarbasis steeds minder hard. Het afgelopen kwartaal lagen de gemiddelde prijzen in Nederland voor het eerst sinds ruim een jaar tijd lager dan een jaar eerder.

De daling wordt vooral veroorzaakt doordat gestoffeerde huurhuizen - het leeuwendeel van het aanbod - goedkoper waren dan een jaar eerder. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen lag gemiddeld gezien juist iets hoger.

In de grote steden stijgen huurprijzen nog wel en Pararius ziet ook flinke prijsstijgingen in enkele middelgrote steden. Van de vijftien grootste gemeenten die zijn onderzocht, steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs het hardst in Hoofddorp (stijging 24 procent vergeleken met jaar eerder, vooral veroorzaakt door een uitzonderlijk laag gemiddelde in het laatste kwartaal van 2021.

LEES OOK: Huurwoningen met huren tussen de €750 en €1.100 per maand krijgen nieuw puntenstelsel