• Forum voor Democratie heeft officieel z’n uitslagenavond afgelast na twee aanvallen op partijleider Thierry Baudet tijdens de verkiezingscampagne.
  • Baudet is binnen enkele weken twee keer op z’n hoofd geslagen en daarbij gewond geraakt.
  •  De minderjarige jongen die Baudet maandag in Groningen aanviel, zit nog altijd vast.
  • Lees ook: FVD-leider Thierry Baudet twee dagen voor de verkiezingen opnieuw aangevallen

De politieke partij Forum voor Democratie (FvD) heeft z’n uitslagenavond definitief afgelast. Het besluit is genomen in nauw overleg met veiligheidsdiensten en beveiligers, laat een woordvoerder van de partij weten.

Partijleider Thierry Baudet is tijdens de verkiezingscampagne twee keer aangevallen. Maandag werd Baudet door een minderjarige jongen belaagd en op zijn hoofd geslagen.

“We hebben het echt geprobeerd; alles afgewogen”, aldus de woordvoerder. De partij sluit nu, zonder Baudet, de campagne af in een sportcafé in Amsterdam. Donderdag geeft de partij een reactie op de uitslag.

“We hopen op jullie begrip – twee serieuze aanvallen op het hoofd plus alle bedreigingen zijn voor Thierry en zijn gezin nu even genoeg geweest”, aldus de partij in een verklaring.

Minderjarige aanvaller Baudet zit nog altijd vast

Baudet werd afgelopen maandag in Groningen door een minderjarige jongen geslagen met een bierflesje. Eind vorige maand werd hij in het Belgische Gent aangevallen door een man met een paraplu.

De FvD-leider heeft een hoofdwond overgehouden aan de aanval in Groningen. Hij is net boven zijn oog en achter op zijn hoofd geslagen. De politie kon de verdachte kort na het incident aanhouden en liet woensdag weten dat hij nog altijd vast zit.

Het gaat om een minderjarige jongen uit de gemeente Groningen. Hoe oud de verdachte precies is, wil de politie niet zeggen. Verschillende media schreven eerder dat het gaat om een 15-jarige verdachte. Volgens het AD heeft de antifascistische groep AFA Noord geclaimd dat de jongen behoort tot deze extreemlinkse groepering.

LEES OOK: Tweede Kamerverkiezingen 2023: Opkomst tot nu toe lager dan in 2017 – zo’n 50% heeft gestemd