Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Menzis heeft dinsdag als eerste grote zorgverzekeraar de tarieven voor de basisverzekering in 2022 bekendgemaakt.
  • De premie voor de naturaverzekering gaat met 2,5 procent omhoog. Dat is vergelijkbaar met de premieverhoging bij DSW, die in oktober als eerste de nieuwe tarieven bekendmaakte.
  • Menzis waarschuwt dat de zorgkosten in 2022 nog steeds lastig zijn in te schatten, mede door onzekerheid over de coronapandemie.

Menzis heeft dinsdag als eerste grote zorgverzekeraar de tarieven voor de zorgverzekering in 2022 bekend gemaakt. De premie voor de basisverzekering Natura gaat met 3,25 euro per maand omhoog. Volgens Menzis is dat minder dan de 4 euro per maand waar het kabinet rekening mee houdt.

De premie voor de basisverzekering Natura wordt bij Menzis 133,25 euro per maand, een stijging van 2,5 procent.

De restitutiepolis, waarbij je als verzekerde meer keuze hebt waar je zorg wilt afnemen, wordt bij Menzis 3,75 euro per maand duurder en gaat 143,75 euro per maand kosten. Dat is een stijging van 2,7 procent.

Als redenen voor de verhoging van de zorgpremie noemt Menzis stijgende zorgkosten als gevolg van de vergrijzing, hogere salarissen in de zorg, hogere kosten van nieuwe behandelingen en de stijging van medicijnprijzen.

Volgens Menzis maakt de onzekerheid rond de ontwikkeling van de coronapandemie het lastig om de zorgkosten voor volgend jaar in te schatten. De zorgverzekeraar kiest naar eigen zeggen voor een beperkte premieverhoging, waarbij het risico van hoger dan verwachte kosten door Menzis zelf wordt opgevangen via de financiële reserves.

Wel benadrukt de zorgverzekeraar dat de betaalbaarheid van de zorg een steeds groter probleem wordt. Daarom pleit Menzis voor meer aandacht voor zorgpreventie en een gezonde levensstijl.

Hogere zorgpremies in 2022

De premieverhoging bij Menzis is vergelijkbaar met die bij zorgverzekeraar DSW, die in oktober als eerste de nieuwe tarieven voor 2022 bekendmaakte.

DSW verhoogt de premie van de basisverzekering volgend jaar met 3,25 euro per maand,. Verzekerden gaan voor een combinatiepolis 127,75 euro per maand betalen, wat neerkomt op een stijging van 2,6 procent.

Bij een combinatiepolis is sommige zorg gecontracteerd bij specifieke aanbieders en bij andere behandelingen is er meer keuze en recht op een vergoeding, maar die is gelimiteerd.

DSW laat het eigen risico op 375 euro, een tientje minder dat het wettelijk vastgestelde bedrag. “Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbijschiet. DSW is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen”, zo liet de verzekeraar weten.

Menzis hanteert het standaard eigen risico van 385 euro in 2022 voor de basisverzekering.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Minder zorgkosten uit eigen zak betalen? Dat kan als het eigen risico van €385 niet bij €0 maar bij €300 begint, blijkt uit onderzoek van deze econoom