• Bij een coronabesmetting van een basisschoolleerling hoeft straks niet meer de hele schoolklas naar huis, melden bronnen rond het kabinet.
  • Momenteel geldt op basisscholen dat alle kinderen en leraren zonder immuniteit in thuisquarantaine gaan als ze nauw contact hebben gehad met de persoon die positief getest is.
  • Ondertussen meldt het RIVM dat bij steeds meer kinderen het coronavirus wordt vastgesteld.

Als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Als een kind besmet blijkt, dan kijkt de GGD samen met de ouders met wie het kind nauw contact heeft gehad. Dat betekent dus niet meer per se de hele klas. Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Waarschijnlijk gaat de aanpassing per 20 september in.

In sommige gevallen kan de GGD nog wel adviseren dat de hele klas naar huis gaat. Daar is bijvoorbeeld sprake van bij een grotere uitbraak in de klas.

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) liet dinsdagmiddag al doorschemeren dat versoepelingen in het onderwijs eraan kwamen. Na kabinetsoverleg zei hij “een tevreden mens” te zijn en dat het goed gaat in het onderwijs. Meer wilde hij niet kwijt over de maatregel. Wel benadrukte hij dat “we scherp moeten blijven” omdat er nog steeds besmettingen zijn op scholen.

Meer kinderen positief getest

Dinsdag bleek uit nieuwe weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat bij steeds meer kinderen het coronavirus wordt vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen.

In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden.

Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.

In vrijwel alle andere leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests.

School of kinderopvang vaak de besmettingsbron

Bij niet alle positief geteste mensen is bekend waar ze het virus hebben opgelopen. Van de mensen bij wie dit wel is vastgesteld, was de school of de kinderopvang in een op de vijf gevallen de bron. Alleen thuis wordt het virus nog vaker overgedragen.

In de cijfers van vorige week waren school en kinderopvang voor 12,5 procent van de mensen de "setting van besmetting", de week daarvoor voor 3,5 procent. Nog een week eerder, tijdens de zomervakantie, ging het om 0,8 procent.

Het zijn niet alleen de kinderen die besmet raken. In de afgelopen week testten 633 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven positief. Dat is het hoogste aantal sinds eind juli, vlak na het begin van de zomervakantie. Vorige week meldde het RIVM 541 positieve tests in de beroepsgroep, de week ervoor 334.

Scholen broeinest voor coronavirus

Vorige week werd al duidelijk dat het onderwijs direct weer een belangrijke verspreidingsplek is geworden voor het coronavirus. In diverse regio’s zijn sinds het begin van het schooljaar tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen.

Ook in het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine. Van grote besmettingsclusters is voor zover bekend geen sprake, maar uit voorzorg moeten in het basisonderwijs nog steeds klassen naar huis worden gestuurd als een leerling of leerkracht positief test op het coronavirus. Uit een rondgang van persbureau ANP blijkt dat ook in de vakantieregio Zuid weer volop te gebeuren.

In de drie Brabantse GGD-regio's zijn na een week op in totaal 69 basisscholen besmettingen geconstateerd. De GGD'en in Limburg melden lagere aantallen: in Limburg-Noord gingen zeventien klassen in quarantaine, plus acht groepen van kinderdagverblijven. In het zuiden van Limburg werden slechts vijf klassen naar huis gestuurd.

In Zeeland zijn in de afgelopen week op 25 basisscholen en middelbare scholen coronabesmettingen geconstateerd. Het gaat om 28 leerlingen en drie docenten. Achttien scholen hebben het advies gekregen om groepen in quarantaine te laten gaan, laat de Zeeuwse GGD weten.

In het zuiden van Gelderland zijn sinds begin september ongeveer zeventig kinderen van de basisschoolleeftijd positief getest, op ongeveer twintig basisscholen.

LEES OOK: Discotheken en clubs mogen vanaf 25 september tot middernacht open