• Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open.
  • Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zullen dat besluit dinsdagavond op een persconferentie bekendmaken.
  • Bezoekers moeten wel een coronatoegangsbewijs laten zien voordat ze binnenkomen.

Ook discotheken en dansclubs mogen vanaf 25 september weer open, maar dan tot middernacht. Voor de branche gaan dezelfde regels gelden als voor andere horecagelegenheden. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van de NOS.

Bezoekers moeten wel een coronatoegangsbewijs laten zien voordat ze binnenkomen. Dat laat zien dat iemand door vaccinatie of een eerdere besmetting beschermd is tegen het coronavirus, of recent negatief is getest.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zullen het besluit dinsdagavond op een persconferentie bekendmaken.

Eerder lekte al uit dat vanaf 25 september in cafés en restaurants, maar ook in bijvoorbeeld bioscopen, musea, theater- en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht is voor bezoekers van 13 jaar en ouder. Mede dankzij die maatregel kan de verplichte 1,5 meter onderlinge afstand worden losgelaten. Wel blijft het kabinet mensen oproepen elkaar de ruimte te geven.

Nachtbelang: een nachtclub hoort 's nachts open te zijn

Volgens Jeroen van Broekhoven, woordvoerder van Nachtbelang dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, heeft het weinig zin om discotheken en clubs tot middernacht te openen. "Een nachtclub is een nachtclub en die hoort 's nachts open te zijn."

"Het is net bekend, dus ik weet nog niet hoe iedereen erover denkt. Er zullen vast enkele clubeigenaren blij zijn, maar voor ons heeft het geen zin", zegt Van Broekhoven, die eigenaar is van discotheek FOX in Stadskanaal. "Voor clubs in de buitengebieden moet je reizen voor een test om tot 00.00 uur op stap te kunnen. Dat is een utopie. Veel jongeren moeten ook eerst werken. Dat is een patroon dat je niet zomaar doorbreekt."

Volgens Van Broekhoven is de hele clubcultuur gericht op het nachtleven. "We willen pas weer open als we vol gas kunnen."

Kort geding tegen de Staat

Eerder op dinsdag werd bekend dat Koninklijke Horeca Nederland een kort geding aanspant tegen de Staat. De belangenvereniging vindt dat nachtclubs en discotheken gewoon open moeten kunnen net als andere horecagelegenheden.

Een advocaat noemde het willekeurig dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere maatregelen worden versoepeld. Volgens een advocaat van de overheid komt een heropening te vroeg, omdat versoepelingen stap voor stap moeten gaan en nachtclubs "een risicovolle setting" blijven.

De rechter doet aanstaande vrijdag om 10.00 uur uitspraak.

LEES OOK: 70% van werkgevers wil weten of personeel is gevaccineerd, blijkt uit onderzoek van AWVN