• Scholen zijn na de zomervakantie meteen weer een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus.
  • In diverse regio’s zijn sinds het begin van het schooljaar tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen.
  • Het aantal coronabesmettingen bij kinderen is fors gestegen, met name in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar.

Nu in het hele land de scholen weer open zijn, vormen die meteen weer een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus. In diverse regio’s zijn sinds het begin van het schooljaar alweer tientallen klassen naar huis gestuurd vanwege besmettingen, zo laten GGD’en weten aan persbureau ANP.

Ook de laatste cijfers van het RIVM bevestigen dat het onderwijs weer een belangrijke plaats van besmetting is.

Van alle coronagevallen waarvan de GGD’en afgelopen week de vermoedelijke setting wisten te achterhalen, was dat in een op de acht gevallen (12,5 procent) het onderwijs of de kinderopvang. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd steeg het aantal besmettingen fors.

In Utrecht, waar kinderen hun eerste schoolweek na de zomervakantie erop hebben zitten, worden dagelijks tien tot vijftien klassen naar huis gestuurd vanwege positieve testen, vertelt een woordvoerster van de GGD. Het beeld is vergelijkbaar in de regio Haaglanden, die eveneens deel uitmaakt van de regio Midden. Dit deel van het land begon vorige week aan het nieuwe schooljaar.

In Den Haag en omstreken werden in die eerste week 34 basisschoolklassen naar huis gestuurd, laat de GGD daar weten. Dat aantal moet volgens een woordvoerster wel met een slag om de arm worden bekeken. "Er is een grijs gebied. Zo melden misschien niet alle scholen zich."

In Hollands Midden, de regio van Leiden en omstreken, telde de GGD tot nog toe op twintig scholen besmettingen. In totaal moesten leerlingen van 27 klassen daar in quarantaine. Van grote clusters is daar overigens nog geen sprake, voegt een woordvoerster van de gezondheidsdienst eraan toe.

Meer coronagevallen onder kinderen

Uit de wekelijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat het aantal coronagevallen onder kinderen flink is gestegen, terwijl het totale aantal besmettingen in het land vrijwel gelijk bleef ten opzichte van een week eerder.

Ook onder personeel van basisscholen (plus buitenschoolse opvang) en middelbare scholen stegen de besmettingscijfers. Onder basisschoolmedewerkers werden 209 besmettingen geregistreerd bij medewerkers, van de medewerkers in het voorgezet onderwijs testten er 102 positief. In absolute zin gaat het nog niet om heel hoge aantallen, maar het is wel een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

De toename is het sterkst in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar. In die categorie werden afgelopen week 1708 besmettingen gemeld, ruim de helft (56 procent) meer dan een week eerder.

In de groep van 10 tot en met 14 jaar testten 2075 kinderen positief, een toename van 42 procent. Onder de allerjongsten, van 0 tot en met 4 jaar, nam het aantal geconstateerde coronagevallen met 19 procent toe tot 571.

Minder besmettingen onder pubers

Scholen in de regio Noord zijn al een week langer geopend. In de kop van Noord-Holland zijn sindsdien ongeveer veertig klassen in het basisonderwijs in quarantaine geweest.

GGD Fryslân laat weten dat daar tot dusver 383 besmettingen zijn gemeld, verdeeld over 107 scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. "Maar de basisscholen springen er echt uit", aldus een woordvoerder.

In Drenthe is het aantal clusters op basis- en middelbare scholen vorige week gestegen van 3 naar 21.

Onder pubers van 15 tot en met 19 jaar nam het aantal besmettingen afgelopen week juist af. Het RIVM noteerde afgelopen week 1617 gevallen in deze leeftijdsgroep. Dat is een daling van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Een voor de hand liggende verklaring voor het verschil met jongere kinderen is dat jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking komen voor vaccinatie tegen het coronavirus.

R-getal weer onder de 1

Voor heel Nederland is er op coronagebied weinig veranderd. Het coronavirus blijft zich ongeveer in hetzelfde tempo verspreiden.

In de afgelopen week testten 17.890 mensen positief op het virus. Dat is een fractie meer dan vorige week, toen het RIVM 17.575 besmettingen noteerde. Ook dat was een minieme toename.

Van de mensen die afgelopen week positief testten, was 13,9 procent in de twee weken daarvoor in het buitenland geweest. Vooral in Turkije liepen relatief veel mensen het virus vermoedelijk op: 659 mensen die positief testten waren daar geweest. Dat is ruim een kwart van het totaal. Na Turkije volgen Marokko, Duitsland en Spanje.

Het reproductiegetal is volgens berekeningen van het instituut weer net onder de 1 uitgekomen, op 0,98. De afgelopen twee weken stond het r-getal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, een fractie boven de 1.

Als het cijfer lager is dan 1, daalt het aantal nieuwe besmettingen. Helemaal actueel is het reproductiegetal overigens niet: het is gebaseerd op de situatie van ongeveer twee weken geleden, omdat het anders niet betrouwbaar genoeg is. Het getal van 0,98 slaat op de situatie van 23 augustus.

Volgens de voorlopige cijfers, die nog iets kunnen stijgen, zijn in de afgelopen week iets minder nieuwe patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen dan een week eerder. Het waren er zeker 388. Van deze mensen waren er 88 zo ziek dat ze op een intensive care belandden. Een week eerder rapporteerde het RIVM 415 opnames, waarvan 97 op de ic's.

LEES OOK: Beschouw je coronavaccinatie als een autogordel, niet als een ondoordringbaar pantser