De film ‘Barbie’ is na het openingsweekend een doorslaand succes en draaide alleen al in de Verenigde Staten meer dan 150 miljoen dollar omzet.

De marketingmachine rond Barbie draait op volle toeren en het lijkt erop dat de film van Greta Gerwig met Margot Robbie in de hoofdrol, de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken.

Opvallend detail: de belangrijkste scène uit de film was er bijna uitgehaald, volgens regisseur Gerwig.

‘Barbie’ volgt Barbie (en Ken) die een poging doen om de kloof tussen het utopische Barbieland en de echte wereld te dichten. Ze moeten daarbij van de ene wereld naar de andere reizen. De kern van het verhaal draait uiteindelijk om acceptatie van de dood, waarbij Barbie beseft dat menselijke ontwikkeling en de dood betekenis geven aan het leven.

De belangrijkste scène in dit verband is een ontmoeting van Barbie met een oudere vrouw, als ze op weg is naar de echte wereld. Barbie vertelt de vrouw dat ze mooi is, en die antwoordt dat ze dat beseft.

Regisseur Greta Gerwig vertelde het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dat deze korte scène aanvankelijk op de nominatie stond om te worden geschrapt, maar dat ze erop stond dat die behouden bleef.

De sscène oogt volgens Gerwig als een geïsoleerd moment, geen gebeurtenis die gevolgen heeft. Toch is het wat Gerwig betreft een sleutelmoment, omdat de onsterfelijke Barbie voor het eerst geconfronteerd wordt met het fenomeen van ouder worden en sterfelijkheid.

Ze reageert daar niet geschokt op, maar noemt het mooi.

"Als ik deze scène eruit haal, is voor mij niet meer helder waar de film over gaat", zei Gerwig tegen Rolling Stone. "Voor mij is dit het hart van de film."  

LEES OOK: Feit en fictie in de film ‘Oppenheimer’: vader van de atoomboom gaf college in het Nederlands, maar vroeg geen advies aan Einstein