De PvdA wil dat banken fors extra belasting gaan betalen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, waarvan het concept maandagavond in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft meegeschreven aan het programma. De PvdA’er vindt dat banken meer moeten bijdragen aan de voorzieningen in Nederland. Er bestaat al sinds 2012 een bankenbelasting. Die kost de banken nu in totaal 500 tot 600 miljoen euro per jaar, zegt Nijboer. De PvdA wil dat dit in totaal een miljard euro wordt.

Banken moeten bloeden

Nijboer noemt de banken ,,onderbelast” vergeleken met andere bedrijven. Het is daarom volgens hem, ,,heel redelijk” om meer van de banken te vragen, helemaal gezien de reddingen die een aantal jaar geleden nodig waren om banken overeind te houden.

Los van de bankenbelasting vindt de PvdA dat het voor bedrijven onmogelijk moet worden om schulden te maken via fiscale constructies en om daarna failliet te gaan. Bij een faillissement gaat de leiding vrijuit, maar staan werknemers op straat, aldus het Kamerlid. Ook dit punt staat in het verkiezingsprogramma.

Wie wordt de lijsttrekker van de PvdA?

Het programma is één ding. Belangrijker nog voor veel kiezers is de vraag wie de partij gaat aanvoeren.

De huidige partijleider Diederik Samsom wil graag premier worden als zijn partij de PvdA de grootste partij wordt na de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

“Als we de grootste worden, wil ik wel premier worden. Je wilt als politicus meesturen aan de toekomst van het land en dan wil je op de plek zitten waar dat het beste kan. Er zijn plekken waar je heel veel kunt bereiken en het Torentje is er daar een van zijn”, zei Samsom in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Hij tekende er wel bij aan dat”,dit soort scenario’s niet heel erg dominant in mijn hoofd zit”. In de peilingen staat de PvdA er nu niet heel goed voor.

Lees ook op Business Insider

Samsom was de afgelopen vier jaar partijleider van de PvdA. Wie bij de komende verkiezingen in maart de lijst met PvdA-kandidaten aanvoert, wordt in december duidelijk.

Samsom, Lodewijk Asscher en Jacques Monasch hebben zich gemeld als kandidaat en ook Ridderkerker Gerard Bosman en Pelle Oosting uit Deventer willen zich in de strijd mengen. Tot maandag 10 uur kunnen kandidaten zich melden.

De komende tijd gaan de kandidaten met elkaar in debat tijdens bijeenkomsten in Den Haag, Tilburg, Groningen en Amsterdam. PvdA-leden kunnen tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen op een kandidaat. 9 december wordt bekend wie de PvdA-lijsttrekker wordt.

Samsom versus Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher maakte afgelopen week bekend dat hij lijsttrekker worden van de PvdA bij de komende verkiezingen. Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur zei Asscher dat hij Nederland wil terugwinnen op de ‘hitsers en splitsers’.

“Van radicale islamisten die willen dat moslims zich afzonderen en de Nederlandse samenleving afwijzen. Recht tegenover hen, staan de populistische bangmakers die in iedereen die Ahmed heet een gevaar zien. Ze verketteren elkaar, maar delen hetzelfde recept: haat en uitsluiting.”

Lodewijk Asscher richt daarmee zijn pijlen vooral op huidig coalitie-partner VVD en op de PVV:

“Ik vraag jullie steun voor de komende jaren. Voor onze partij, voor progressief Nederland. Voor al die goedwillende mensen die genoeg hebben van de intolerante negativiteit van de PVV en het kille materialisme van de VVD.”

LEES OOK: Lodewijk Asscher zat fout met superstrenge aanpak van Chinese importkoks, oordeelt de Raad van State