De kogel is door de kerk. Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA bij de komende verkiezingen. Hij maakte dat maandagmiddag bekend in Amsterdam. Daarmee komt er een einde aan maandenlange speculaties over zijn ambities. Vorige week was al uitgelekt dat hij de knoop had doorgehakt.

Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur zei Asscher dat hij Nederland wil terugwinnen op de ‘hitsers en splitsers’.

“Van radicale islamisten die willen dat moslims zich afzonderen en de Nederlandse samenleving afwijzen. Recht tegenover hen, staan de populistische bangmakers die in iedereen die Ahmed heet een gevaar zien. Ze verketteren elkaar, maar delen hetzelfde recept: haat en uitsluiting.”

Lodewijk Asscher richt daarmee zijn pijlen vooral op huidig coalitie-partner VVD en op de PVV:

“Ik vraag jullie steun voor de komende jaren. Voor onze partij, voor progressief Nederland. Voor al die goedwillende mensen die genoeg hebben van de intolerante negativiteit van de PVV en het kille materialisme van de VVD.”

Asscher neemt in zijn toespraak heel duidelijk afstand van het neo-liberalisme en het individualisme dat de VVD in zijn ogen predikt:

“De VVD verraadt de middenklasse door te streven naar een land waarin iedereen het maar alleen moet rooien, zelf moet onderhandelen over zijn loon en voorwaarden. Het is tijd om de liberale leugen dat hyper-flexibiliteit goed is voor mens en economie door te prikken. Dat flitsontslag goed zou zijn voor Nederlandse werknemers. Wie denken ze voor de gek te houden?”

Asscher is de derde PvdA´er die zich in de strijd mengt. De fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer, Diederik Samsom, zei als eerste dat hij de kar wil trekken. Hij stond al bovenaan de lijst bij de laatste verkiezingen in 2012, toen hij met zijn PvdA de op een na grootste partij werd.

Tweede Kamerlid Jacques Monasch presenteerde afgelopen donderdag zijn kandidatuur. Mogelijk melden zich nog andere PvdA´ers, zoals EU-parlementariër Paul Tang. Het kan nog tot 24 oktober. Daarna mogen de PvdA-leden hun voorkeur uitspreken. Op 9 december moet de winnaar duidelijk zijn.