Jongere, hoger opgeleide werknemers die de arbeidsmarkt betreden, kijken het meest uit naar banen in de consultancy. Afgelopen jaar was dit de populairste sector, net als in in 2021, zo blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Magnet.me, een carrièrenetwerk voor studenten en starters.

In 2022 waren 45 van 100 de populairste banen onder jonge professionals te vinden bij consultants, veertien meer dan in 2021.

Magnet.me stelt ieder jaar een top 100 van populairste startersbanen op door de populariteit van vacatures te monitoren, via likes en sollicitaties.

Dat consultancybanen zo goed vertegenwoordigd zijn op de lijst komt volgens Laurens van Nues, mede-oprichter en CEO van Magnet.me, doordat consultancybedrijven “vaak veel investeren in de training en ontwikkeling van starters en studenten.

Daarnaast krijg je als consultant de kans om verschillende projecten te doen bij verschillende bedrijven. Alles bij elkaar vormt dit een hele goede leerschool voor iemand die aan de start van zijn of haar carrière staat.”

Populairste banen onder hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt

Een ander opvallend gegeven uit de top 100 populairste startersbanen is dat bijna de helft van de banen op de lijst traineeships zijn. Zo is de meest populaire startersbaan die van Management Traineeship bij de KLM.

Kijk je naar het overzicht van de top 15 van populairste banen bij jonge werknemers, dan zitten daar negen traineeships bij.

Populairste banen onder jonge, hoog opgeleide professionals

(Onderzoek Magnet.me 2022)

 1. Management trainee KLM
 2. Entrey level consultant Oliver Wyman
 3. Technology traineeship Liberty Global
 4. Finance traineeship Liberty Global
 5. Young Colfield Talent Program
 6. Business consultant BearingPoint
 7. Shell graduate programme 2023 (Technical)
 8. Consulting /Boston Consulting Group
 9. Associate consultant OC&C Strategy Consultants
 10. Business development representative StackState
 11. Management traineeship Visma Benelux
 12. Management trainee Randstad Groep Nederland
 13. Junior consultant traineeship Omnia Retail
 14. Consultant climate change and sustainability services EY
 15. Consulting traineeship SeederDeBoer

Van Nues verklaart deze populariteit omdat traineeships vergelijkbaar zijn met een startersfunctie in de consultancy branche. "In beide rollen staat jouw ontwikkeling hoog in het vaandel. Bij een traineeship doorloop je vaak een veelomvattend opleidings- en trainingsprogramma en krijg je ook de kans om verschillende projecten te ervaren waardoor je snel leert.” 

Zoals gezegd is het Management Traineeship van KLM de meest populaire startersbaan, met op plek twee Entry Level Consultant bij Oliver Wyman, wat vorig jaar nog de meest populaire vacature was onder jonge Nederlandse professionals.

De meest populaire werkgever is WerkenbijdeEU. Die staat niet op de top 15, maar heeft wel acht banen in de top 100. Al deze banen zijn overigens traineeships.

LEES OOK: IT’er vertelt wat er waar is van de dikke beloften van recruiters: €7.000 salaris bleek paar duizend euro lager