• Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug, omdat de veiligheid hiervan niet kan worden gegarandeerd.
  • Wie zo’n model heeft, kan aan de hand van het framenummer op een speciale website checken of hun bakfiets binnen de terugroepactie valt.
  • Babboe adviseert ook de overige modellen voorlopig niet te gebruiken.
  • Lees ook: Mogelijk claim eigenaren Babboe-bakfietsen vanwege gebroken frames

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

De modellen mogen daarom niet meer worden gebruikt. Babboe start dinsdag, in afstemming met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), een terugroepactie in Nederland. Het gaat in Nederland om een kleine 10.000 fietsen, meldt de fietsproducent.

Eigenaren van deze fietsen krijgen een vervanging of een ander passend alternatief aangeboden. Daarnaast zal een compensatie voor de overlast worden gegeven.

Wie een bakfiets van het model CITY of MINI heeft, kan aan de hand van het framenummer op een speciale website checken of hun bakfiets binnen de terugroepactie valt.

Babboe is ook in gesprek met autoriteiten van andere landen waar de bakfietsen worden verkocht.

Gebruik ook andere modellen voorlopig niet, adviseert Babboe

Half februari werd bekend dat Babboe van de NVWA moest stoppen met de verkoop van bakfietsen om de veiligheidsrisico's. De frames van de fietsen braken veelvuldig af. Babboe deed hier vervolgens onvoldoende onderzoek naar en nam geen maatregelen, constateerde de toezichthouder.

De producent is met de NVWA in overleg over eventuele maatregelen ten aanzien van andere modellen, zoals de Babboe Curve, Babboe Big, Babboe Dog en nog enkele andere modellen. "Wij hopen hierover op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven." De maker adviseert ook de overige modellen voorlopig niet te gebruiken.

LEES OOK: Mogelijk claim eigenaren Babboe-bakfietsen vanwege gebroken frames