In Silicon Valley wordt dan wel gewaarschuwd voor een afkoelend investeringsklimaat voor startups, in Nederland is daar nog niet zoveel van te merken. Dat bewijst Backbase. Het Amsterdamse fintechbedrijf heeft 120 miljoen euro opgehaald bij het Amerikaanse Motive Partners, schrijft het in een persbericht.

Hiermee is Backbase in één klap zo’n 2,5 miljard euro waard. Het maakt het Amsterdamse bedrijf ook meteen de eerste nieuwe unicorn op de Nederlandse techmarkt in 2022.

Backbase wil internationaal groeien

Volgens Backbase-oprichter en CEO Jouk Pleiter biedt de investering “de mogelijkheid om met marktleiderschap het bedrijf twee tot drie keer groter te laten worden”, vertelt hij tegenover het FD.

Het in 2003 opgerichte fintechbedrijf helpt banken bij het aanbieden van digitale diensten aan klanten. Sindsdien groeide het ‘organisch’ uit tot een startup met jaarlijks meer dan 200 miljoen euro aan inkomsten.

Met de investering van Motive Partners wil Backbase de activiteiten wereldwijd uitbreiden en laten groeien in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Ook wil het Amsterdamse bedrijf dit geld als "buffer op de balans" gebruiken, vertelt Pleiter tegen de krant. "Overnames gaan we niet doen. We blijven organisch groeien."

Investeerders zijn voorzichtig

Dat een fintechbedrijf als Backbase juist zo'n grote investering binnenhaalt in een tijd waarin startups worden gewaarschuwd de broekriem aan te halen, past helemaal in het huidige investeringsklimaat.

In het eind mei verschenen Quarterly Startup Report, van onder andere KPMG en Dutch Startup Association, blijkt dat de investeringen in Nederlandse techstartups in het eerste kwartaal van 2022 - ondanks de paniek en voorzichtigheid op de beurs - gestegen zijn. Met ruim 800 miljoen euro aan investeringen haalden Nederlandse techbedrijven meer dan 8 procent meer kapitaal binnen dan het eerste kwartaal vorig jaar.

Van afkoeling op de Nederlandse markt - door de naweeën van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de snel stijgende rente - is nog geen sprake, concludeert het Quarterly Startup Report.

Maar de verschuiving in het type Nederlandse techbedrijven waarin het meeste geïnvesteerd wordt, laat wel degelijk een groeiende voorzichtigheid en terughoudendheid zien in de sector. Want er wordt beduidend minder geld gestopt in jonge startups en steeds meer in al langer bestaande, en dus bewezen, techbedrijven. Zoals Backbase.

LEES OOK: Investeringen in Nederlandse startups nemen toe – nog geen afkoeling in de Hollandse techsector