ANALYSE – Zoals ongetwijfeld bekend staan de aandelenmarkten de laatste tijd stevig onder druk.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway bijvoorbeeld zag de koers dalen van 110 euro in oktober 2020 naar nog geen 20 euro deze maand. Het meest opvallend is misschien nog wel dat zulke enorme dalingen bij vergelijkbare ‘groeibedrijven’ eerder regel dan uitzondering zijn.

Ten aanzien van veel zogeheten groeibedrijven waren beleggers eerder wat al te optimistisch geworden. En daarbij komt dat juist dergelijke aandelen veel last hebben van de stijgende rente. Tegen een hogere rente of discontovoet verdisconteerd zijn het immers vooral verwachte winsten die wat verder in de toekomst liggen, die nu minder waard zijn.

Recent echter zijn het niet enkel meer de koersen van groeibedrijven die sterk dalen, maar staat vrijwel alles onder druk. Er zijn grofweg verklaringen voor de aanhoudende en steeds breder wordende daling:

1)Beleggers prijzen economische tegenspoed in

De aanvankelijke daling van de groeibedrijven was vooral gerelateerd aan te ver doorgeschoten optimisme in combinatie met het oplopen van de rente. Met de bredere daling recent prijzen beleggers daadwerkelijke economische malaise in, zoals afnemende groei en mogelijk een recessie.

2)Daling groei-aandelen leidt tot bredere verkoopgolf

In de financiële wereld is alles aan elkaar gerelateerd. Beleggers met geïmplodeerde groeiaandelen in portefeuille die beleggingen te gelde willen maken - om welke reden dan ook, bijvoorbeeld paniek - zullen geneigd zijn juist die aandelen te verkopen die nog wel goed hebben standgehouden. Bredere verkoopdruk is het gevolg.

2)Beleggers die met geleende geld werken voelen pijn van stijgende rente

Sommige investeringsfondsen en tevens particulieren beleggen deels met geld dat geleend is (dat gaat heel goed zolang het goed gaat). Nu de koersen van veel groeibedrijven zo sterk gedaald zijn en nu de daling zich verbreed heeft, ligt het voor de hand dat sommige van deze partijen hun aandelen al dan niet gedwongen verkopen. Dat draagt dan uiteraard ook weer bij aan de verkoopdruk. 

Kwaliteitsaandelen voor de lange termijn

Wat doe ik zelf in deze situatie? Ook veel bedrijven die ik zelf in portefeuille heb zijn wat - en in enkele gevallen best substantieel - in koers gedaald. Daarover maak ik mij weinig zorgen. Ik beleg immers met een lange horizon en beleg niet met geleend geld.

De bedrijven waarin ik wel beleg, hebben stuk voor stuk een sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten en een aandeelhoudersvriendelijk management. En bovendien beoordeel ik de aandelen ervan als erg aantrekkelijk gewaardeerd momenteel. Mijn rotsvaste overtuiging is dat een portefeuille gespreid belegd in zulke aandelen uiteindelijk de weg omhoog onvermijdelijk hervindt.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar