• De familietwist bij de Duitse supermarktimperium Aldi Nord heeft een nieuwe wending gekregen. Theo Albrecht junior heeft bij de rechter een overwinning behaald tegen de erfgenamen van zijn overleden broer Berthold.
  • Bertholds weduwe Babette Albrecht en haar kinderen trokken de afgelopen jaren tientallen miljoenen uit de stichting Jakobus, die een vijfde van de aandelen in Aldi-Nord bezit.
  • Een Duitse rechter noemt die uitkeringen nu onrechtmatig, blijkt uit een uitspraak die in bezit is van Business Insider Deutschland. Er moet onmiddellijk een einde aan komen.

Al bijna tien jaar woedt er een hevige strijd tussen de leden van de familie Albrecht, de erven van supermarktimperium Aldi Nord. Het gaat zoals bijna altijd om macht en geld. Heel veel geld.

Aldi Nord is in handen van drie stichtingen: de Markus Stichting bezit 61 procent van de aandelen en de Lukas en Jakobus Stichting elk 19,5 procent. Die constructie is bedoeld om Aldi Nord te beschermen tegen vijandige overnames. Bij belangrijke besluiten moeten alle drie de stichtingen instemmen.

De inkomsten van Aldi Nord vloeien naar de drie stichtingen, die gezamenlijk nieuwe investeringen doen in de supermarktketen. Dat ging goed, tot de dood van oprichter Theo Albrecht in 2010 en zijn zoon Berthold in 2012.

Berthold is de oprichter van de stichting Jakobus. Sinds zijn overlijden keert zijn weduwe, Babette Albrecht, geld uit aan haarzelf en haar kinderen. Dit ondanks dat Berthold in zijn testament had laten opnemen dat zijn vrouw niks te zeggen mag hebben over de stichting.

In de loop van de tijd is er zo’n 150 miljoen euro op de rekeningen van Babette en haar kinderen terechtgekomen. En zij smijten dat geld over de balk. Babette geeft miljoenen uit aan oldtimers en kunst.

Theo Albrecht junior vecht voor de principes van zijn vader

Dat is een doorn in het oog van Theo Albrecht junior, de overgebleven zoon van de Aldi Nord-patriarch en zwager van Babette. Hij is de laatste die vecht voor de principes van zijn vader, die bekendstond om zijn sobere levensstijl.

Lees meerDit is de familie Albrecht, de geheimzinnige erfgenamen van het Aldi-imperium

Theo junior stapte naar de rechter om het zeggenschap bij de stichting Jakobus. In 2017 boekte hij een eerste overwinning. De Duitse rechter oordeelde dat het testament van Berthold rechtsgeldig is. Zijn weduwe Babette en haar kinderen mogen geen beslissingen nemen namens de stichting.

Toch blijft Babette de kas plunderen. Volgens bronnen die Business Insider Deutschland sprak, verdween er vorig jaar vlak voor Kerstmis nog eens 50 miljoen euro van de rekening.

Rechter maakt een einde aan Aldi-uitkeringen

De bestuursrechter van de deelstaat Schleeswijk-Holstein steekt daar nu een stokje voor, blijkt uit een uitspraak die in bezit is van Business Insider Deutschland. De uitkeringen zijn onrechtmatig en moeten onmiddellijk stoppen, omdat het bestuur van de stichting Jakobus niet is ingevuld volgens het testament van Berthold.

Ook hebben de erfgenamen van Berthold niet voldaan aan het officiële verzoek van de lokale toezichthouder om een vertegenwoordiger van Aldi Nord in de raad van bestuur op te nemen. Dit moet volgens de statuten van de stichting.

De stichting kan tegen deze beslissing in beroep gaan, maar de vraag is hoeveel kans dat maakt. Voor Babette en haar kinderen dreigt opnieuw een juridische nederlaag.

De uitspraak is extra pikant, omdat het parket in de Noord-Duitse stad Kiel onderzoek doet naar het reilen en zeilen van de stichting. De officier van justitie verdenkt de erfgenamen van Berthold Albrecht ervan geld te hebben verduisterd.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over Aldi: