- De arbeidsmarkt is in Nederland nog zeer krap, maar dat neemt niet weg dat de economie in het najaar kan afkoelen, in lijn met veel andere Europese landen.
- Wie vreest dat een economische terugval gevolgen heeft voor zijn of haar baan, hoeft echter niet stil te zitten.
- Loopbaancoaches geven tips over wat je kunt doen om je baan te houden in economische zware tijden.
- Lees ook: Deze zzp’ers kunnen dit jaar hun uurtarieven het sterkst verhogen: automonteurs aan kop
Hoewel een recessie niet het meest waarschijnlijke scenario is voor de Nederlandse economie, zijn er in Europa wel duidelijk tekenen van afkoeling. En dat kan uiteindelijk ook Nederland raken.
Als je beducht bent dat je bij een economische terugval moet vrezen voor je baan, ben je als werknemer niet veroordeeld tot stilzitten en afwachten.
Twee loopbaancoaches delen met Insider 6 tips over hoe je je baan kunt behouden of een betere kunt vinden in woelige, economische tijden.
1. Durf vooruit te kijken
Volgens de bekendste carrièrecoach van het Verenigd Koninkrijk, John Lees, moet je proberen om “achttien maanden vooruit te plannen” als de economie zich in de richting van een recessie beweegt. “Anticiperen op verandering en beweging is altijd een goed idee. Dan loop je minder kans om overvallen te worden door de klap.”
Als je vermoedt dat het bedrijf waar je werkzaam bent, weleens geraakt zou kunnen worden door het veranderende economische klimaat, dan is het belangrijk om je “marktbewustzijn te verhogen” en je LinkedIn-profiel en je cv te updaten.
Dit houdt ook in dat je voor jezelf op papier zet hoe je jezelf binnen je huidige baan onmisbaar kunt maken, aldus Traci Wilk, voormalig HR-directeur van Starbucks.
"Je moet dit als een kans zien om te zeggen: ‘Als ik merk dat het bedrijf in de problemen komt, dan ga ik extra mijn best doen om te laten zien hoe onmisbaar ik ben, dat ik meedenk en een positieve houding aanneem."
2. Neem niet zomaar ontslag
Hoewel het verleidelijk kan zijn om je huidige baan op te zeggen als je je ongelukkig voelt op de werkvloer, is het volgens de coaches moeilijker om aan een nieuwe baan te komen als je werkloos bent.
"Ik heb cliënten nog nooit aangeraden ontslag te nemen, want de reden dat je gemakkelijker een baan vindt als je er een hebt, is dat je bekwamer overkomt", zegt Lees. "De psychologische impact van zonder werk zitten is daarnaast niet geweldig voor mensen die zich willen herpositioneren."
Wilk zegt dat je, als je je ongelukkig voelt maar niet van baan wil wisselen, niet naar je leidinggevende moet stappen met problemen waar je mee zit. Het is beter om oplossingen aan te dragen om je situatie te verbeteren.
Zo laat je volgens Wilk je toegevoegde waarde voor het bedrijf aan je leidinggevende zien. "Wat leiders graag zien binnen organisaties is dat werknemers oplossingsgericht zijn en naar hen toe komen om bijvoorbeeld te vragen om extra of andere taken."
3. Blijf positief
“Om jezelf onmisbaar te maken op het werk, is een positieve houding essentieel”, zegt Wilk. Eigenschappen waarmee je je onderscheidt zijn onder andere een pro-actieve en behulpzame opstelling.
"Je wilt mensen in je team die niet klagen, maar juist zeggen dat ze ondanks de huidige omstandigheden toch behulpzaam willen zijn", aldus Wilk.
4. Netwerken helpt om een nieuwe baan te vinden, als je van plan bent te stoppen
Relaties opbouwen op je huidige werkplek en je netwerk betrekken bij je zoektocht, zullen je kansen op een nieuwe baan vergroten. Volgens Wilk moet je de zoektocht naar een nieuwe baan zien als een project dat je moet managen. Je netwerk onderhouden speelt daarbij een belangrijke rol.
"Zie het als een kans om je te omringen met andere succesvolle mensen. Misschien zijn ze niet actief in jouw sector, maar zijn het wel mensen waarin je je wilt spiegelen qua ervaring of positie. Luister naar hun verhaal en wees geïnteresseerd, want elke kans die ik persoonlijk heb gekregen, is voortgekomen uit mijn netwerk", zegt Wilk.
5. Wees flexibel in je eisen
Een zekere mate van flexibiliteit in lastige economische tijden kan geen kwaad doen. “Het is belangrijk dat je eisen stelt aan een baan, maar te veel eisen stellen beperkt je”, zegt Wilk.
"Met eisen zoals 'ik wil niet meer dan drie dagen per week naar kantoor' of 'ik wil alleen werken voor een bedrijf in de buurt van mijn woongeving’, moet je in deze tijden wat flexibeler zijn."
6. Follow the money
Zelfs tijdens een recessie zullen er organisaties en industrieën zijn die opbloeien, terwijl andere bedrijven het zwaar hebben. "Ik heb verschillende keren mensen door recessies begeleid. Een van de tips is dan om altijd te kijken waar het wel goed gaat", zegt Lees.
"Ga naar organisaties waar je taak zal bestaan uit het managen van positieve verandering. Achteruitgang managen kun je doen en het kan er goed uitzien op een CV, maar het is nogal ontmoedigend. Een functie vervullen bij bedrijven en organisaties die groeien, is een heel andere en betere ervaring."