Bij het verzekeren van een auto heb je een beperkt aantal opties. Je bent wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Dat kun je aanvullen met een WA + beperkt casco-verzekering of een all risk-verzekering. De laatste geeft de meeste complete dekking, maar het is ook de duurste autoverzekering.

Ondanks de beperkte keuze kiest bijna een derde (32 procent) van de autobezitters ervoor om hun vierwieler over te verzekeren, blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Pricewise.

Doordat mensen een dekking kiezen die hoger is dan de waarde van hun auto, betalen ze mogelijk honderden euro’s per jaar aan extra premie.

Maar oververzekeren hoeft niet altijd een slechte keuze te zijn. Soms zijn de verschillen in prijzen zo klein, dat de extra dekking erg waardevol kan zijn.

Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij de keuze tussen het minimaal vereiste WA-pakket en het 'beperkt casco'-pakket (WA+). Voor enkele euro's per maand is de auto dan bijvoorbeeld ook tegen diefstal en inbraak, ruitschade en stormschade verzekerd.

1 op 5 auto's te beperkt verzekerd

Naast oververzekeren, kiezen autobezitters er in 22 procent van de gevallen voor om de auto niet naar waarde te verzekeren, blijkt uit het onderzoek van Pricewise. Dat scheelt kosten op jaarbasis, maar kan snel in de papieren lopen als er beroep wordt gedaan op de verzekering en de verzekeraar minder uitkeert dan wat het voertuig waard is. Het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar niets uitkeert.

Ongeveer een kwart van de autobezitters die het advies krijgen om all-risk te verzekeren, kiest hier niet voor. Twintig procent van de automobilisten met een auto van 7 tot 12 jaar oud krijgen beperkt casco aangeraden, maar gaan toch voor het WA-pakket.

Het is dus altijd zaak dat je goed kijkt naar je eigen situatie en natuurlijk portemonnee. Voor het gros van de Nederlandse automobilisten is het minimale WA-pakket onnodig laag en kan er beter gekozen worden voor een WA+ beperkt casco-pakket. Voor eigenaren van nieuwere auto's is het de afweging waard om all-risk te verzekeren.

LEES OOK: Opgebouwde schadevrije jaren worden vanaf 2022 makkelijker overdraagbaar naar partners