• In 2021 daalde het aantal autodiefstallen met 15 procent, dat is de grootste daling in 5 jaar.
  • Vermoedelijk speelden de coronapandemie en de avondklok, die aan het begin van 2021 was ingesteld, een rol in de daling.
  • Opvallend is dat alle gestolen Tesla’s, dat waren er in 2021 slechts 9, teruggevonden werden.
  • Lees ook: Dit zijn de 10 meest gewilde modellen bij autodieven – SUV’s maken een opmars.

2021 was geen goed jaar voor de mensen die van het stelen van auto’s hun vak maken. Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er vorig jaar 15 procent minder auto’s zijn gestolen dan in 2020. Dat komt neer op 5.404 gestolen personenvoertuigen in 2021 tegenover 6.434 in 2020.

Daarbij is het ook opvallend dat er afgelopen jaar meer gestolen auto’s werden teruggevonden. In totaal kwamen 2.417 voertuigen weer terug bij hun eigenaar, wat zich vertaalt naar 45 procent. Dat is 4 procent meer dan in de jaren ervoor. Opvallend is Tesla: alle gestolen auto’s van deze fabrikant, dat waren er vorig jaar ‘slechts’ 9, werden teruggevonden.

Het overgrote deel van de gestolen auto’s is vrij jong. Het dievengilde richt zich het liefst op auto’s die 4 jaar of jonger zijn. Het steeds ouder wordende Nederlandse wagenpark valt blijkbaar minder en minder in de smaak. Daartegenover staat wel dat vooral de jongere auto’s vaker teruggevonden worden.

Bron: LIV
Bron: LIV

Ook dit jaar blijven de Volkswagen Golf, en diens kleinere broertje de Polo, de populairste auto's voor dieven. Ze zijn samen goed voor 623 gestolen auto's. Wel hebben ze een relatief laag diefstalrisico, maar dat komt voornamelijk omdat ze ook erg populair zijn onder autorijdend Nederland.

Enkele opvallende automodellen in de lijst zijn de Toyota RAV4 en de Nissan Qashqai. Van de laatste zijn er bijna drie keer zoveel gestolen in 2021 als in 2020. Daarmee is het de snelste stijger in de ranglijst. Eigenaren van een RAV4 zouden hun auto goed in de gaten moeten gaan houden, want dat is het model met het hoogste diefstalrisico, van 1 op 183. Ook daalde het aantal gestolen RAV4's niet in 2021 en worden ze relatief weinig teruggevonden.

Bron: LIV
Bron: LIV

Hoewel de cijfers over het algemeen positief zijn, geeft het LIV aan dat er nog steeds werk aan de winkel is. Vooral voor eigenaren met auto's met het zogenaamde 'keyless entry system', omdat deze nog steeds gevoelig zijn voor dieven. Dieven kunnen bijvoorbeeld het signaal van een sleutel aan de voordeur van een huis opvangen en deze kopieëren, waardoor ze de auto kunnen openen. Daarom is het altijd verstandig om sleutels niet dichtbij de voorkant van het huis te leggen en deze in een metalen doosje te bewaren, want dat blokkeert het signaal.

Het LIV geeft ook aan dat het installeren van een degelijk alarmsysteem een goede optie is.

LEES OOK: Private lease, auto-abonnement of gewoon een occasion kopen, wat is het beste voor jouw portemonnee?