De eerste zes maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto’s licht gedaald ten opzichte van 2018. Het eerste halfjaar werden er 3.606 gestolen, en dat is 36 minder dan in dezelfde periode van 2018.

Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (plus 12,8 procent).

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12 procent. Diefstal van 2 jaar oude voertuigen stijgt het meest, met bijna 39 procent. De Audi A1 en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. De Volkswagen Golf en de Polo worden, ondanks een forse daling, nog steeds het meest gestolen.

Het aandeel voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is licht gestegen van 34,4 procent naar 36,6 procent. Maar voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien, hebben een laag terugvindpercentage. Bij de eerdergenoemde Audi A1 en Fiat 500 gaat het om terugvindpercentages van respectievelijk 16 en 15 procent.

Diefstal auto: grootste kans met BMW 5-serie en Audi A1

De Golf en Polo van Volkswagen in absolute termen het populairst zijn onder autodieven en werden in de eerste helft van dit jaar respectievelijk 331 keer en 315 keer gestolen. Toch zijn er modellen waarmee je als autobezitter een groter risico loopt.

Van de BMW 5-serie en de Audi A1 zijn er in 2019 minder gestolen, maar daarvan rijden er in Nederland ook veel minder rond. Rijd jij een BMW 5-serie, dan is er een kans van 1 op 430, oftewel 0,2 procent, dat jouw auto wordt gestolen. Het terugvindpercentage is daarbij wel twee keer zo hoog als bij de Audi A1, met een diefstalkans van 1 op 760, oftewel 0,1 procent.

Hieronder de twaalf modellen met het grootste diefstalrisico, met daarbij het aantal diefstallen in 2019, het terugvindpercentage en de omvang van het wagenpark in Nederland.

(klik voor vergroting)

Lees meer over auto’s: