Politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) heeft onlangs een eigen chatbot op basis van artificial intelligence (AI) in gebruik genomen. Het project bevalt zo goed, dat de ontwikkelaar nu bezig is aan uitbreiding. Er wordt naast hulp het schrijven van het verkiezingsprogramma nu ook gekeken naar hulp bij het opstellen van Kamervragen, schrijft techsite AG Connect.

De BBB-chatbot werkt op basis van de technologie achter ChatGPT. Via een API (een connectie tussen de software van BBB en die van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT) in combinatie met eigen data, kan de AI-vraagbaak van BBB antwoorden oprakelen die het uit eigen data haalt. Met die opzet worden bekende problemen met AI-chatbots, zoals privacy en hallucineren, voorkomen.

De chatbot van de partij is op dit moment vooral bedoeld om grote hoeveelheden data makkelijk bruikbaar te maken. In de toekomst komt er mogelijk de optie voor het opstellen van Kamervragen bij. Volgens de ontwikkelaar kent de bot het format van een Kamervraag al, dus hoeven BBB-leden alleen maar de benodigde informatie in te voeren en krijgen ze daarna een kant-en-klare Kamervraag gepresenteerd.

Lees het hele artikel op AG-Connect: BBB’s eerste chatbot voor verkiezingscampagne smaakt naar meer