• Generatieve artificial intelligence (AI) zou invloed kunnen hebben op tot 300 miljoen banen wereldwijd, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
  • Met name administratieve en juridische functies lopen risico om vervangen te worden door AI, aldus de analisten van de bank.
  • Maar kunstmatige intelligentie heeft ook positieve kanten: het kan de productiviteit verhogen en nieuwe banen scheppen, zo luidt het rapport.
  • Lees ook: Elon Musk, Steve Wozniak en meer dan 1.000 andere prominenten vragen om pauze bij lanceren nieuwe AI-bots

Generatieve artificial intelligence (AI), kunstmatige intelligentie die op basis van door de gebruiker ingegeven opdrachten iets nieuws kan creëren uit bestaande data, zou kunnen leiden tot een “significante opschudding” van de arbeidsmarkt. Het zou impact kunnen hebben op tot 300 miljoen banen wereldwijd, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

De analisten keken hiervoor naar beroepstaken in zowel de Verenigde Staten als Europa. Ze schatten dat generatieve AI tot 18 procent van alle banen wereldwijd kan overnemen.

Het rapport stelt dat ruwweg twee derde van alle huidige banen ter wereld in variërende gradaties beïnvloed kunnen worden door automatisering met AI. De software zou tot een kwart van het werk kunnen overnemen.

Kantoorbanen zullen naar verwachting het meest veranderen door kunstmatige intelligentie. Goldman Sachs stelt dat met name administratieve en juridische functies het risico lopen om vervangen te worden door AI.

Een eerdere studie van onderzoekers aan Princeton University, de University of Pennsylvania en New York University kwam ook tot de conclusie dat de juridische dienstverlening de voor AI meest 'kwetsbare' sector is.

Positieve kanten van artificial intelligence

AI zou echter ook nieuwe banen kunnen creëren. Goldman Sachs suggereert dat een brede adoptie van kunstmatige intelligentie kan leiden tot een aanzienlijke besparing in arbeidskosten en een toename van de werkgelegenheid. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe functie van 'prompt engineer'. Dat is een expert in het stellen van vragen aan op kunstmatige intelligentie draaiende chatbots, zoals het immens populaire ChatGPT.

Lees ook: Ik ben een AI ‘prompt engineer’. Met deze 3 tips haal je het meeste uit ChatGPT

Een ander voordeel van AI: het verhoogt de productiviteit. De zakenbank verwacht dat de productiviteit de komende 10 jaar met 1,5 procent per jaar zal toenemen op de Amerikaanse markt, als AI breed wordt geïmplementeerd. Voor de Europese markt ligt dit cijfer ongeveer even hoog.

De analisten van Goldman Sachs zetten hier wel een kleine kanttekening bij. "De toename in productiviteit kan veel groter of kleiner zijn, afhankelijk van de mate waarin AI moeilijke taken kan uitvoeren." Hoe slimmer de AI, hoe sneller het taken kan overnemen.

Om dit te verduidelijken, hanteren de analisten een schaal van 1 tot en met 6 om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Bij het hoogste niveau wordt als voorbeeld gegeven dat AI moet kunnen uitrekenen wat de totale medische kosten voor alle Amerikaanse ziekenhuizen zullen worden. Als de kunstmatige intelligentie taken op dit niveau kan uitvoeren, zou de productiviteit zelfs kunnen toenemen met 2,9 procent op jaarbasis.

In het meest positieve geval ziet Goldman Sachs de wereldeconomie jaarlijks met 7 procent groeien.

LEES OOK: Dit is de visie van Bill Gates op de toekomst van artificial intelligence