• Argentijnse aankopen van bitcoins zijn begin deze maand op weekbasis naar het hoogste niveau in twintig maanden gestegen, meldt persbureau Bloomberg.
  • Argentinië kampt met torenhoge inflatie en burgers van het land zijn hard op zoek naar manieren om zich te beschermen tegen geldontwaarding.
  • De Argentijnse president Javier Milei wil de economie ‘dollariseren’, maar dat neemt langer in beslag dan hij aanvankelijk beloofde.
  • Lees ook: De bitcoin zakt waarschijnlijk niet meer onder de $50.000, zegt cryptomiljardair Mike Novogratz.

Argentijnen hebben zich op de bitcoin gestort in de zoektocht naar alternatieve valuta voor de Argentijnse peso. Door de torenhoge inflatie in het land, is er sprake van extreme geldontwaarding.

In de eerste week van maart werden in Argentinië 34.700 bitcoins verhandeld, het hoogste volume in het land in twintig maanden, meldt persbureau Bloomberg.

De bitcoin is de afgelopen maanden sterk in waarde gestegen en bereikte eerder deze maand een recordniveau van meer dan 73.000 dollar. Sinds het piekniveau van 14 maart is de bitcoin echter wat teruggezakt, naar een huidige niveau van iets minder dan 64.000 dollar

De stijging van de bitcoin in de eerste maanden van dit jaar werd veroorzaakt door de goedkeuring van speciale beleggingsfondsen voor de bitcoin in de Verenigde Staten. Daarnaast kijken fans van de bitcoin uit naar een 4-jaarlijkse technische aanpassing, waarmee het aantal nieuwe bitcoins dat in de omloop komt wordt gehalveerd.

De Amerikaanse dollar is in principe het belangrijkste alternatief voor Argentijnen voor de peso, zeker in tijden van instabiliteit en economische problemen. Maar de stijging van de bitcoin heeft ook in Argentinië belangstelling gewekt

De inflatie in Argentinië lag in februari op 276 procent op jaarbasis, wat betekent dat de koopkracht van de peso in hoog tempo erodeert.

Officieel noteert de peso momenteel op ruim 850 peso per dollar, maar afgelopen oktober kwam de Argentijnse munt op de zwarte markt boven de 1.000 peso per dollar uit. De dollar wordt in Argentinië overal voor gebruikt, van Airbnb-verhuur tot de betaling van bedrijfssalarissen.

President Milei probeert van Argentiniën een dollar-economie te maken, maar dat neemt tijd

De nieuwe president Javier Milei doet wel pogingen om de inflatie in te dammen. De afgelopen twee maanden is de peso ongeveer 10 procent in waarde gestegen tegenover de dollar. Volgens Bloomberg komt dat doordat Milei het aantal peso's niet verder heeft laten toenemen in een poging de geldontwaarding af te remmen.

De toegenomen handel in bitcoins in Argentinië van deze maand komt op een vrij laat moment van de bitcoinrally, want de bitcoin is in twaalf maanden tijd al met 125 procent gestegen.

President Milei beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne van afgelopen jaar om de Argentijnse economie te dollariseren. Sinds zijn aantreden in december heeft hij echter alleen de officiële koers van de peso ten opzichte van de dollar gedevalueerd. Daarna heeft hij aangegeven dat het nog lang kan duren voordat een officiële invoering van de dollar haalbaar wordt.

LEES OOK: De instroom in cryptofondsen breekt records: bitcoin-ETF’s trekken miljarden aan