Mede-oprichter Steve Wozniak van Apple zegt dat hij van plan is zijn Facebook-account te verwijderen, omdat hij denkt dat het bedrijf de gegevens van gebruikers niet respecteert.

“Gebruikers geven elk detail van hun leven aan Facebook en Facebook sleept daar heel veel advertentiegeld mee binnen”, schrijft Wozniak in een e-mail aan USA Today. “De winsten komen allemaal uit gebruikersgegevens, maar die krijgen daar niks voor terug.”

Hij gaat verder: “Apple verdient geld aan goede producten, niet aan jou. Zoals ze zeggen over Facebook, jij bént het product.”

Wozniak wijst hier op het veelgebruikte argument dat consumenten die gratis diensten op internet gebruiken, zoals van Google en Facebook, met hun gegevens betalen in plaats van met geld. Deze bedrijven volgen al het surfgedrag en internetgebruik om met die informatie advertenties te kunnen verkopen.

Aan de andere kant vraagt Apple een hoop geld voor een iPhone, maar gebruikt het geen klantgegevens om door te verkopen aan adverteerders.

Wozniak zegt ook dat hij liever een bedrag aan Facebook betaalt dan dat zijn informatie wordt gebruikt voor advertenties.

'Facebook maakt 'Bye Bye Facebook' van Arjen Lubach slecht vindbaar'

Arjen Lubach riep zondagavond in de laatste aflevering van zijn programma 'Zondag met Lubach' de kijkers op hun Facebook-account op te zeggen vanwege alle privacyschendingen. Hij heeft daarvoor op Facebook het evenement 'Bye Bye Facebook' aangemaakt dat woensdagavond om 20.00 uur moet plaatsvinden. Lubach zegt dan zijn eigen account en dat van zijn programma te verwijderen.

Lubach zegt maandag tegen RTL Nieuws dat Facebook de resultaten van het evenement 'Bye Bye Facebook' uit de zoekresultaten verwijdert. Hij merkte zelf dat het Facebook-evenement moeilijk te vinden was en dat was eigenlijk geen echte verrassing:

"Het verbaast me niks. We hebben natuurlijk een feestje georganiseerd in het hol van de leeuw. Gelukkig is het evenement nog prima te bereiken via byebyefacebook.nl."

Toch hadden dinsdagochtend al 23.000 kijkers aangeven Lubach te willen volgen in het opzeggen van hun Facebook-account en hadden nog eens 57.000 mensen interesse getoond in de actie.

Wozniak's #deleteFacebook komt op een goed moment voor Apple

Het 'Bye bye Facebook' van Arjen Lubach is zeker niet de eerste oproep om Facebook te verlaten. Wereldwijd is #deleteFacebook al wekenlang een breed gedeelde actie op sociale media.

Cynici zullen zich afvragen waarom Wozniak nu met zijn commentaar komt. Het komt op een moment dat Facebook in een diep dal zit wat betreft waardering en politiek onder vuur ligt vanwege het dataschandaal rond Cambridge Analytica.

Voor mensen met veel verstand van technologie zoals Wozniak legt het schandaal alleen maar bloot waar privacy-activisten al jaren voor waarschuwen. Maar de onthulling dat Facebook derde partijen vrij eenvoudig toegang heeft gegeven tot gebruikersinformatie hebben die waarschuwingen indringender gemaakt.

Het schandaal heeft ook tot een openbaar relletje geleid tussen CEO Tim Cook van Apple en CEO Mark Zuckerberg van Facebook. Cook noemde de situatie waarin Facebook  zich bevindt "erbarmelijk" en Zuckerberg zei die opmerking "extreem glad" te vinden.

Apple-bestuurders, zowel de huidige als voormalige, lijken het daarom een goed moment te vinden om de troef uit te spelen dat hun bedrijf privacy hoog in het vaandel heeft staan.

Zuckerberg trekt opnieuw boetekleed aan

Zuckerberg trok maandag nogmaals het boetekleed aan voor de fouten die het techbedrijf heeft gemaakt. In zijn verklaring, voorafgaand aan zijn getuigenis in het Amerikaanse Congres, benadrukte hij nog maar eens dat hij verantwoordelijk is voor alles wat is gebeurd.

Zuckerberg erkent dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om zijn platforms te beschermen. Daarbij noemde hij zaken als nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, haatzaaien, het beleid rond het ontwikkelingen van software en de privacy van data.

"Het was mijn fout, en daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan", aldus Zuckerberg. "Ik ben ooit begonnen met Facebook, ik leid het bedrijf, ik ben dus ook verantwoordelijk."

Zuckerberg verblijft de komende dagen in Washington. Het Congres heeft twee dagen ingeruimd voor het verhoor. De wijze waarop het met gegevens van gebruikers omgaat wordt momenteel door autoriteiten onderzocht.